Bogdan Gabor (Asociaţia Procurorilor), despre legile justiţiei: Invenţii legislative neserioase

Iordache PSD razboi Kovesi.png

Politicul nu trebuie să se amestece în scandalul de la DNA, spune Florin Iordache (Sursa foto: pixabay)
Politicul nu trebuie să se amestece în scandalul de la DNA, spune Florin Iordache (Sursa foto: pixabay)

Asociaţia Procurorilor din România critică propunerile de modificare a legilor justiţiei. Preşedintele Bogdan Gabor spune la RFI că „se doreşte în continuare politizarea sistemului judiciar”.

Bogdan Gabor critică pachetul de modificare a legilor justiţiei propus de parlamentarii Puterii: „Un nou pachet legislativ care este făcut fără studii de impact, fără consultarea corpului magistraţilor, fără consultarea corpului avocaţilor, fără consultarea sistemului judiciar, în ansamblul său. Un pachet legislativ propus dintr-o perioadă foarte scurtă şi fixate nişte termene foarte scurte pentru finalizarea lui, ceea ce denotă o lipsă de seriozitate în asumarea unui pachet legislativ atât de important pentru un stat, pentru o naţiune”.

În opinia lui, „se propune introducerea unor invenţii legislative, dacă vreţi. Constat că se propune înfiinţarea unui organism nou, care să aibă o activitate nepermanentă, respectiv aceea de consiliu de integritate a judecătorilor şi procurorilor, care consiliu nu este reglementat în propunerea legislativă. Urmează să se reglementeze într-un act viitor. Păi, cât de serioasă poate să fie o asemenea propunere, în condiţiile în care Inspecţia Judiciară va trebui să fie sub autoritatea acestui consiliu, acestui organism? Noi avem o Inspecţie Judiciară funcţională, vrem să o schimbăm şi urmează să stabilim un conducător al acestei Inspecţii care nu ştim ce va avea de făcut. Cum va fi el numit, cine va face parte din acel organism, ce atribuţii va avea, cui va trebui să răspundă? De ce se încearcă experimente total inutile?”.

Şeful Asociaţiei Procurorilor din România crede că „se doreşte în continuare politizarea sistemului judiciar. În continuare, se doreşte ca politicul să interfereze cât mai mult în ceea ce priveşte funcţionarea sistemului judiciar”.