DNA: Fostul secretar de stat Mihnea Costoiu și Dinu Pescariu, cercetați sub control judiciar

Fostul secretar de stat Mihnea Costoiu și fostul jucător de tenis Dinu Pescariu sunt cercetați de procurorii anticorupție, sub control judiciar, în dosarul în care se investighează modalitatea în care a fost concesionată Baza Sportivă "Cutezătorii" din București, a anunțat DNA. Cei doi au fost puși sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Mihnea Costoiu, la data faptelor secretar de stat la Ministerul Educației Naționale, este urmărit penal pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, în timp ce Dinu Pescariu, reprezentant al fundației care îi poartă numele, pentru instigare la abuz în serviciu.

Potrivit DNA, dosarul vizează modul în care a fost încheiat actul adițional din 23 iunie 2009, act prin care s-a prelungit cu 25 de ani contractul de închiriere potrivit căruia Baza Sportivă "Cutezătorii" din București, constând în construcții și teren în suprafață de 5,7 hectare, fusese dată în folosința Fundației Dinu Pescariu.

"Acest act adițional a fost semnat fără respectarea prevederilor legale și fără vreun aviz de la Direcția Juridică din cadrul Ministerului Educației, susțin procurorii DNA.

 Actul adițional a fost încheiat în condițiile în care contractul inițial (încheiat în 2004 de RA APPS cu Fundația Dinu Pescariu) se afla în curs de reziliere. Acțiunea în instanță fusese inițiată (în anul 2005) de Ministerul Educației Naționale, care devenise administrator al Bazei 'Cutezătorii'", se mai arată în comunicat.

Potrivit aceleiași surse, în condițiile în care Ministerul Educației Naționale intentase proces Fundației Dinu Pescariu pentru rezilierea contractului, proces care se afla în curs de judecată, același minister, prin secretarul de stat Mihnea Costoiu, a încheiat ulterior un act adițional la contractul pe care îl atacase în instanță.

Situația creată prin semnarea actului adițional era menită să oprească procesul în care Ministerul Educației solicitase încetarea contractului inițial, mai arată procurorii anticorupție.

Potrivit acestora, Mihena Costoiu cunoștea situația juridică

a Bazei 'Cutezătorii' și la instigarea lui Dinu Pescariu și cu încălcarea legii, a semnat actul adițional.

Astfel, potrivit documentului, s-a stabilit o chirie de 9.000 euro/lună (plus TVA), și acordarea gratuită de către Fundația Dinu Pescariu a unor facilități în sumă de 400.000 euro/an", se arată în comunicatul DNA.

Actul adițional stabilea că facilitățile constau în antrenamente de tenis de aproximativ 120.000 euro/an, abonamente la Clubul sportiv de aproximativ 100.000 euro/an, acces la teren de fotbal în valoare de aproximativ 30.000 euro/an și facilități pentru elevi în valoare de 150.000 euro/an.

"În realitate, imediat după preluarea Bazei 'Cutezătorii', Fundația Dinu Pescariu a îngrădit accesul elevilor și copiilor la baza materială (...) proprietate a statului, împiedicându-i astfel să desfășoare activități științifice, culturale, sportive și artistice.

În schimb, Fundația Dinu Pescariu a folosit Baza 'Cutezătorii' în scopuri comerciale, inclusiv prin subînchirierea parțială către firme al căror obiect de activitate este alimentația publică, acțiuni de divertisment ori tratamente de întreținere și relaxare (restaurante, cluburi, baruri, fitness, SPA), pe terenul proprietate publică a statului", mai susțin procurorii.

Prejudiciul este estimate de procurori la aproximativ 93,5 milioane de euro și reprezintă diferența dintre sumele pe care Fundația Dinu Pescariu ar fi trebuit să le plătească ministerului în urma exploatării construcțiilor și terenului din Baza 'Cutezătorii' din iunie 2009 până în prezent și chiria plătită efectiv, respectiv 9.000 de euro lunar.

Dinu Pescariu s-a prezentat marți la Direcția Națională Anticorupție, unde a petrecut aproximativ o oră în fața procurorilor.

La ieșire, Dinu pescariu a declarat că această bază nu a fost niciodată destinată elevilor, ci "a fost pentru niște agape ale unor șmecheri din Ministerul Educației".

"Populismul ăsta ieftin nu-și are rostul, spune Pescariu. Am investit într-o groapă de gunoi și ăsta este practic preambulul contractului pe care l-am semnat".

El i-a invitat pe jurnaliști să facă o paralelă între baza pe care o are în concesiune și o altă bază sportivă aflată în apropiere, precizând că de partea cealaltă a lacului acum este un complex de blocuri.

" Baza asta sportivă nu pleacă nicăieri. Prețul de închiriere e mai mult decât corect. Că a fost a RAAPPS-ul, că a fost ministerul, că o fi cine o fi, să vedeți că tot ce e acolo rămâne statului, nu pleacă cu mine, că nu mă duc cu el în mormânt", a declarat Pescariu.

Întrebat dacă a fost favorizat în preluarea bazei sportive, Pescariu a răspuns ironic că a fost "extrem de favorizat", adăugând baza a devenit atractivă doar după ce a investit "o grămadă de bani".