Un bărbat din județul Neamț arestat pentru terorism

Un bărbat din judeţul Neamţ a fost reţinut de procurorii DIICOT, pentru acte de terorism, fiind suspectat că a pus la cale atacuri cu bombă vizând trupele speciale ale Ministerului de Interne, transmite news.ro. Magistraţii Curţii de Apel Iaşi au emis pe numele bărbatului, miercuri noapte, mandat de arestare pentru 30 de zile.

Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore de către procurorii DIICOT Iaşi, pentru infracţiunile de acte de terorism, iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată şi trafic de migranţi. În acest dosar au fost reţinute alte trei persoane, sub acuzația de iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat şi fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată.

Conform procurorilor DIICT, inculpatul s-ar fi convertit la islam şi a fost "identificat cu indicatori de radicalizare" după ce a executat o pedeapsă în regim de penitenciar în Germania şi în Romania. El şi-a exprimat intenţia de a comite atacuri cu bombă la adresa trupelor speciale ale Ministerului Afacerilor Interne, care ar încerca capturarea sa pentru a-l reîncarcera.

Procurorii spun că în timp ce executa o pedeapsă cu închisoarea într-un penitenciar din Germania, bărbatul a intrat în contact cu mai mulţi deţinuţi de religie musulmană, unii dintre aceştia radicalizaţi, raliindu-se la ideologia acestora şi declarându-şi susţinerea faţă de atentatele teroriste ca mod de rezolvare a unor probleme. Deşi era plasat sub control judiciar, individul şi-a manifestat intenţia de a părăsi România, prin orice mijloc şi indiferent de consecinţe, pentru a merge în Germania, de unde, cu sprijinul unor membri ai comunităţii musulmane, "să intre în legătură cu elemente jihadiste din Siria".

De asemenea, bărbatul făcea parte dintr-o grupare care falsifica documente, iniţiată în cursul acestui an, de alți patru suspecți. Gruparea era specializată în falsificarea de documente şi înscrisuri oficiale, respectiv cărţi de identitate, documente de călătorie, permise de conducere, adeverinţe medicale, contracte de muncă, asigurări auto, plăcuţe de înmatriculare auto, autorizaţii de transport.

Inculpatul şi-ar fi manifestat în nenumărate rânduri intenţia de a ajuta şi susţine persoane de origine musulmană sau persoane refugiate să pătrundă în spaţiul european, prin punerea la dispoziţia acestora, contra cost, a documentelor de care aveau nevoie, actele fiind falsificate de către membrii grupului infracţional.

În acest dosar, procurorii D.I.I.C.O.T Iaşi împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi au făcut nouă percheziţii dîn Vaslui şi Roman, ocazie cu care au fost ridicate obiecte de cult islamice, bani, 16 telefoane mobile, 14 hard-diskuri, 15 laptopuri, 15 stikuri, 4 imprimante, acte de identitate şi de altă natură falsificate.