Columbia: foști militari recunosc în fața instanței crimele de război pe care le-au comis

columbia.jpg

Foști militari columbieni în fața instanței la Norte de Santander, Columbia, 26 aprilie 2022
Sursa imaginii: 
Captură de ecran France24

Zece ofițeri columbieni în retragere și-au recunoscut marți în fața unei instanțe implicarea în răpirea și uciderea cu sânge rece a 120 de tineri civili în 2007 și 2008, în timpul războiului civil din Columbia, transmite France24.

Mărturisirile au fost făcute în cadrul unei audieri istorice organizate de Jurisdicția specială pentru pace (JEP), o instanță special creată pentru a judeca crimele de război comise în timpul conflictului armat intern dintre trupele guvernamentale și gherilele extremiste din perioada 1964-2016. Războiul civil a dus la moartea a 260 000 de oameni, 45 000 de dispăruți și cca 6 milioane de refugiați

Procesul a avut loc chiar în zona masacrului, în departamentul nordic Norte de Santander, care se învecinează cu Venezuela.

Un general, patru colonei, cinci soldați, toți pensionați în prezent, precum și un civil și-au recunoscut implicarea în răpirea și uciderea cu sânge rece a 120 de tineri din Ocaña, un oraș cu 100.000 de locuitori, pe care i-au prezentat apoi ca fiind membri ai gherilei marxiste.

Aproximativ cincizeci de rude ale victimelor au fost prezente la teatrul universitar din Ocaña unde timp de două zile au avut loc audierile. Foștii militari au fost chemați ,,să explice clar ce au făcut, să răspundă la întrebări și, mai ales, să își recunoască vina în fața victimelor și a țării", potrivit judecătoarei Catalina Diaz.

,,Am ucis oameni nevinovați"

Această audiere publică de tip catharsis este un pas important în expunerea de către JEP, tribunal special creat în urma acordului istoric de pace semnat în 2016 cu gruparea de gherilă marxistă Forțele Armate Revoluționare Revoluționare din Columbia (Farc), a celui mai mare scandal din istoria recentă a armatei columbiene.

Soțiile, mamele și surorile victimelor, deseori în lacrimi, au stat față în față cu foștii militari, inclusiv pe generalul de brigadă Paulino Coronado, ofițerul cu cel mai înalt grad care s-a prezentat la audiere.

,,După ani de tăcere și frică, a venit în sfârșit timpul adevărului pentru a pune capăt deceniilor de impunitate", a transmis JEP într-o înregistrare video difuzată în fața instanței formate din cinci judecători.

,,Îmi recunosc și îmi accept vina ca și coautor al acestor crime de război", a declarat fostul caporal Nestor Gutierrez, primul dintre soldați care a luat cuvântul. ,,Am ucis oameni nevinovați (...). Vreau să subliniez că cei pe care i-am ucis erau simpli țărani", a recunoscut el, referindu-se la ,,presiunea din partea comandamentului superior" și la ,,cerințele sale".

Un alt acuzat, colonelul Rubén Castro, a recunoscut existența unei ,,bande criminale" în rândul oamenilor săi, ,,creată cu unicul scop de a crește" pierderile. El și-a cerut iertare pentru că a cerut uciderea unor ,,oameni buni".

Motive ”statistice”

Luând cuvântul pe rând, inculpații au precizat circumstanțele în care i-au ucis pe acești bărbați, majoritatea cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani, țărani răpiți sau înșelați prin promisiunea unui loc de muncă, care apoi au fost executați la o fermă din apropierea cazărmii Ocaña sau în împrejurimi.

Această practică a fost motivată printr-o ,,politică instituțională a armatei ce consta în contabilizarea cadavrelor" cu scopul de a prezenta în mod distorsionat ”rezultatele concrete în lupta împotriva gherilelor”, explică Catalina Diaz, care a moderat audierea.

Pentru astfel de crime, soldații primeau prime, concedii, promovări și medalii, a adăugat judecătoarea.

,,Vă cer să reabilitați numele rudelor noastre (...). Erau țărani care munceau cinstit, nu criminali sau gherile", a spus Eduvina Becerra, soția unuia dintre fermierii uciși. ,,Armata ne-a înșelat, ne-au ucis frații, fiii noștri", a denunțat Sandra Barbosa, sora unei alte victime.

Potrivit JEP, aproximativ 6 400 de civili au fost executați între 2002 și 2008 în această țară în schimbul unor beneficii materiale pentru armată. Până în prezent, aproximativ 20 dintre aceștia și-au recunoscut vina pentru aceste infracțiuni.

Înaltul comandament militar și fostul președinte de dreapta Alvaro Uribe, care a condus țara în perioada 2002-2008, au negat întotdeauna o acțiune sistematică, afirmând că este vorba despre ,,cazuri izolate".

 

Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de France24