Instanța supremă întoarce Dosarul Revoluției la procurori

iliescu_tv.jpg

Instanța Supremă întoarce Dosarul Revoluției la procurori. Ancheta se reia de la zero
Ion Iliescu la Televiziunea Română în timpul Revoluției din 1989
Sursa imaginii: 
Wikipedia

Instanța supremă a identificat mai multe probleme de legalitate în investigația procurorilor. Parchetul Militar îl inculpase de Ion Iliescu și pe alți demnitari post-decembriști în dosarul Revoluției. Fostul președinte alături de viceprim ministrul Gelu Voican Voiculescu sunt acuzați de infracțiuni contra umanității.

Dosarul Revoluţiei, în care fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu sunt acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii, se va întoarce la Parchetul Militar pentru refacerea anchetei. Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, decizia de restituire a dosarului către Secția parchetelor militare pentru refacerea rechizitoriului a avut în vedere unele aspecte considerate neregularități ale rechizitoriului, precum și înlăturarea unor probe (înscrisuri). Urmărirea penală în ansamblul său, sub aspectul actelor de inculpare (punerea în mișcare a acțiunii penale), nu s-a reținut să fie afectată de motive de nelegalitate.

Procurorii vor examina acum motivarea încheierii, precum și probele rămase câștigate cauzei, cu celeritate, pentru a stabili măsurile necesare în vederea soluționării dosarului și refacerii rechizitoriului. Obiectivele dezvoltate în încheierea motivată vor fi avute în vedere la soluționarea cauzei, după înlăturarea înscrisurilor reținute de ÎCCJ că nu pot fi folosite în cadrul procedurii.

În informarea emisă de Biroul de Presă al PÎCCJ se arată că în ultimii trei ani care reprezintă intervalul de timp de la emiterea rechizitoriului  (aprilie 2019) și până în prezent, conducerea PÎCCJ și a Secției parchetelor militare au continuat studiul jurisprudenței  internaționale actualizate în materia infracțiunilor considerate crime împotriva umanității, pentru a adapta redactarea actelor procedurale în această materie la specificul evenimentelor istorice investigate și pentru a răspunde excepțiilor analizate de către ÎCCJ în hotărârile sale.

Decizia luată miercuri de Înalta Curte de Casație și Justiție este definitivă. Fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu şi generalul (rtr.) Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare, sunt acuzaţi în acest dosar de infracţiuni contra umanităţii.

Nu cred să avem vreodată un verdict în acest caz în care probele sunt fragile, iar mulți dintre protagoniști au decedat”, afirmă la RFI jurnalistul Liviu Avram. El amintește că, practic, în 32 de ani, acest dosar nu a fost niciodată instrumentat așa cum se cuvine de procurori.

Ascultă: