Ministrul Justitiei despre dosarul 10 august: "E bine să existe reprezentanți unici pentru toate părțile" (G4media)

stelian.ion_.jpg

Ministrul Justitiei despre dosarul 10 august: "E bine să existe reprezentanți unici pentru toate părțile" (Sursa foto: Facebook/Stelian Ion)

"E bine să existe reprezentanți unici pentru toate părțile, ideal așa ar fi, a comentat vineri ministrul Justiției  modul în care cei care au depus plângeri în dosarul 10 august ar putea acționa pentru a nu îngreuna acțiunea judiciară. Nu aceste declarații au inflamat însă spiritele. CSM anunță că va face propria sesizare la Inspecția Judiciară pe motiv că declarațiile ministrului ar putea afecta independența procurorilor. Care sunt acele declarații?

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a anunțat că va sesiza vineri Inspecția Judiciară în cazul fostului procuror șef DIICOT, Giorgiana Hosu.
Voi cere procurorului general efectuarea unui control la Parchete astfel încât genul ăsta "de preluare de dosare cu japca" să nu se mai poată realiza, mai spune ministrul într-un interviu pentru G4media.ro Sunt măsuri anunțate decizia recentă a instanței de a clasa dosarul 10 august.

Potrivit ministrului justitiei, în cazul dosarului 10 august ar trebui să stabilească dacă avem de-a face cu o gravă neglijență sau dacă avem de-a face cu o părere a unui magistrat, procuror, cu privire la acest dosar. 

În acest sens, ministrul spune că va sesiza Inspecția Judiciară, care ar trebui să elucideze aceste aspecte, pentru a nu exista vreun dubiu”.
Totodată, ministrul justiției îi cere procurorului general să facă verificări la toate Parchetele pentru a se stabili de ce se plimbă unele dosare de la o instituție la alta.

Am observat în timp niște lucruri nu tocmai în regulă, ele sunt legate de eludarea regulilor de competență: declinări la solicitare, preluări de dosare, reuniri din acestea, tot felul de astfel de acte, care de multe ori au condus fie la tergiversarea dosarelor, fie la soluții parcă dinainte dorite, spune Stelian Ion.

Nu e normal să se ceară cu insistență de o unitate de parchet un anumit dosar. Și atunci, am atribuția asta potrivit legii să declanșez un control pe chestiuni ce țin de respectarea regulilor în ce privește activitatea procurorilor și vreau să am o imagine de ansamblu cu privire la toate unitățile de parchet pentru a veni în final cu niște propuneri concrete, astfel încât genul ăsta de preluare de dosare cu japca să nu se mai poată realiza, a explicat ministrul Justitiei.

Întrebat ce ar mai putea face victimele din Piața Victoriei, ministrul s-a rezumat la a aminti că ordonanța de clasare nu a fost comunicată către toate persoanele vătămate, deși Codul de Procedură Penală este în acest sens.
 

"Aceasta este o chestiune care trebuie văzută de persoanele vătămate și de organele judiciare. Eu nu sunt aici pe post de avocatul poporului, mi-ar plăcea foarte mult să dau sfaturi și să dau soluții, a concluzionat ministrul.
 

Ideal ar fi fost, e bine să existe reprezentanți unici care să reprezinte toate părțile. Altfel e greu să comunici către toate părțile toate actele procedurale. E îngreunată activitatea organului judiciar. Dar chiar și așa, fragmentată procedura în multe părți, numărul mare de persoane vătămate în penal, procedura trebuie respectată cu strictețe. Eu nu văd un capăt de drum aici și nu văd direct drumul către CEDO, spune ministrul justiției în interviul pentru G4media. Amintim, Stelian Ion este unul dintre cei au depus plângere în dosarul 10 august.

 

Până vineri după-amiază, Ministerul Justiției nu trimisese solicitările, dar a dat asigurări că acest lucru se va întâmpla până la finalul zilei.
În urma declarațiilor, CSM anunță însă că va sesiza Inspecția Judiciară pe motiv că declarațiile ministrului ar putea afecta independența justiției.

 

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Bogdan Mateescu, a precizat pentru G4Media.ro că va cere Inspecției sa stabilească dacă s-a încălcat independența justiției prin afirmațiile lui Stelian Ion referitoare la dosarele „preluate cu japca” și la deciziile care ar fi stabilite dinainte.