Cazul jurnalistei malteze asasinate în 2017: Un acuzat a fost condamnat la 15 ani de închisoare

caruana galizia.jpg

Jurnalista de investigații Daphne Caruana Galizia a fost asasinată în octombrie 2017...
Image source: 
Darrin Zammit Lupi / Reuters via rfi.fr

Bărbatul condamnat la 15 ani de închisoare, Vincent Muscat, a pledat marți vinovat pentru prima oară de la începutul procesului. La 16 octombrie 2017, jurnalista-blogger Daphne Caruana Galizia, care scria despre corupţie la cel mai înalt nivel în Malta, a fost ucisă în maşina sa, în care a fost plasată o bombă.

Vincent Muscat, unul dintre cei trei bărbaţi acuzaţi de plasarea bombei care a ucis-o în octombrie 2017 pe jurnalista malteză de investigaţii Daphne Caruana Galizia, a fost condamnat marţi la 15 ani de închisoare de un tribunal din La Valletta, informează AFP preluată de Agerpres.

În anunţarea verdictului, tribunalul a indicat că a ţinut cont de faptul că Muscat, care anterior în cursul zilei şi-a recunoscut vinovăţia în acest dosar, a colaborat cu poliţia şi că Parchetul a solicitat această pedeapsă.

Vincent Muscat se află în arest din decembrie 2017 când, împreună cu alţi doi bărbaţi - fraţii Alfred şi George Degiorgio - a fost acuzat de planificarea şi executarea asasinatului. Fraţii Degiorgio şi-au menţinut declaraţia de nevinovăţie.

Un al patrulea suspect, bogatul om de afaceri Yorgen Fenech, care avea conexiuni politice la nivel înalt, este bănuit că a pus la cale asasinatul, el fiind acuzat de complicitate la crimă. Fenech a respins acuzaţiile şi a susţinut că adevăratul comanditar al crimei este Keith Schembri, fostul şef de cabinet al fostului premier Joseph Muscat.

Intermediarul din acest dosar care a provocat valuri de emoţie în întreaga Europă, Melvin Theuma, a fost graţiat în 2019 în schimbul mărturiei sale.

Daphne Caruana Galizia, care pe blogul său intitulat Running Commentary a acuzat politicieni şi alţi oficiali maltezi de fapte de corupţie, fiind dată în judecată de câteva ori.

Însuşi fostul premier maltez Joseph Muscat a devenit ţinta criticilor după ce jurnalista a scris că o firmă al cărei nume a apărut în scandalul Panama Papers, Egrant Inc., era deţinută de soţia fostului premier, Michelle Muscat. Aceasta ar fi primit bani de la una dintre fiicele preşedintelui azer Ilham Aliev, prin intermediul unei companii înfiinţate de Mossack Fonseca, firma de avocatură aflată în centrul scandalului Panama Papers.  

Vincent Muscat nu este rudă cu Joseph Muscat, fostul prim-ministru care era în funcţie la data asasinării jurnalistei şi care a demisionat în decembrie 2019.