Gheorghe Nica vinovat pentru moartea a 39 de imigranți vietnamezi

gheorghe_nica.jpg

Gheorghe Nica
Gheorghe Nica făcea parte dintr-o rețea de traficanți de persoane
Image source: 
Poliția Essex

Cetățeanul român Gheorghe Nica a fost găsit vinovat de un tribunal din Londra de omuciderea a 39 de imigranți vietnamezi clandestini în octombrie 2019 într-un camion TIR. El făcea parte dintr-o rețea de traficanți de persoane.  

Gheorghe Nica, 43 de ani a fost găsit vinovat de juriu alături de Eamonn Harrison de omuciderea cetățenilor vietnamezi ale căror cadavre au fost descoperite într-o zonă industrială din Grays, comitatul Essex, estul Angliei, în octombrie 2019.

Temperaturile din remorcă au atins 38,5C, cu bărbații, femeile și copiii, cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani, sigilați în interior timp de cel puțin 12 ore, potrivit instanței.

Fiecare dintre ei plătise aproximativ 13.000 de lire sterline pentru a fi traficați în Marea Britanie și încercaseră cu disperare să tragă alarma în timp ce se sufocau în interiorul remorcii frigorifice.

În urma unui proces de 10 săptămâni la tribunalul penal Old Bailey din Londra, șoferul de camion Harrison a fost găsit vinovat de 39 capete de acuzare de omucidere, în timp ce organizatorul Nica a fost condamnat pentru aceleași acuzații.

De asemenea, au fost condamnați pentru rolul lor în operațiunea de trafic de persoane, împreună cu șoferul de camion Christopher Kennedy, în vârstă de 24 de ani, și Valentin Calotă, în vârstă de 38 de ani.

Șoferul de camion Maurice Robinson și șeful de transport Ronan Hughes s-au declarat vinovați de omuciderea imigranților.

Se bănuiește că majoritatea imigranților au urcat în containerul de camioane în nordul Franței înainte de a fi conduși la Zeebrugge, în Belgia, și încărcați pe o navă de marfă cu destinația Purfleet, la 22 octombrie anul trecut.

Nica – traficant șef

Telefoanele mobile recuperate de la victime au arătat cum au încercat să tragă alarma și au lăsat mesaje de la revedere pentru cei dragi în timp rămâneau fără aer.

Imigranți vietnamezi morți
Cei 39 de imigranți ilegali vietnamezi plătiseră fiecare echivalentul a 13.000 de lire sterline pentru a ajunge în Marea Britanie
Image source: 

Alții folosiseră un stâlp metalic pentru a încerca să străpungă o gaură prin acoperiș sau să atragă atenția.

Nica, în vârstă de 43 de ani, a recunoscut că aranjase transportul pentru cele două călătorii anterioare reușite de contrabandă de persoane în 11 și 18 octombrie anul trecut, dar a negat că ar fi fost implicat în tragedie în 22-23 octombrie.

Dar curtea a aflat că banda “lipsită de scrupule” a fost motivată de lăcomie, în timp ce așteptau profituri de peste 1 milion de lire sterline numai în acea lună.

Rețeaua, condusă de Nica și și Hughes, funcționa de cel puțin 18 luni, în ciuda faptului că a intrat în atenția autorităților în mod repetat.

Pedeapsa maximă pentru contrabandă cu persoane este de 14 ani de închisoare, iar omuciderea este pasibilă de o pedeapsă maximă de închisoare pe viață.

Judecătorul care a condus procesul a amânat pronunțarea pedepselor pentru 7, 8 și 11 ianuarie 2021.