Anchete la Spitalul Victor Babeș: o pacientă a murit după ce a fost detubată din greșeală

spital-nasta-covid.jpg

GCS: 244 cazuri noi și 2 decese. Crește numărul pacienților de la ATI
Secție ATI covid la Institutul Marius Nasta

Dosar penal, anchetă internă și anchetă DSP la Spitalul Victor Babeș din București după decesul unei infectate cu coronavirus. Femeia era în stare gravă la terapie intensivă și ar fi fost detubată din greșeală. Ministrul Sănătății le-a cerut inspectorilor sanitari să evalueze procedurile de lucru şi atribuţiile din fişele de post la Victor Babeş. 

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a cerut inspectorilor sanitari de stat de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti să facă o evaluare a procedurilor operationale de lucru şi a atribuţiilor din fişele de post la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Bucureşti, unde o pacientă a murit după ce ar fi fost detubată din greşeală de un brancardier, transmite News.ro.

"Este o primă evaluare şi, în funcţie de cele constatate, vor fi luate şi alte măsuri, dacă se impun, în conformitate cu atribuţiile legale ce revin reprezentantilor MS", au precizat reprezentanţii ministerului sănătății.

Și poliţiştii şi procurorii au demarat o anchetă în acest caz. "În seara de 10 decembrie, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti a fost informată cu privire la decesul unei persoane internate într-un spital din Sectorul 3. Având în vedere că subzistă suspiciuni cu privire la cauza decesului, Serviciul Omoruri a declanşat verificări, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3”, a transmis, joi seară, Poliţia Capitalei.
 
Sursa citată a precizat că se efectuează activităţi investigative şi de cercetare penală, în vederea stabilirii cauzelor şi condiţiilor în care s-a produs decesul, urmând a fi dispusă şi necropsia.
 
Potrivit stirileprotv.ro, femeia era internată la Terapie Intensivă şi ar fi fost detubată din greşeală de către un brancardier. Acesta ar fi trebuit să ridice din salon un pacient care decedase, însă l-ar fi încurcat.

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Victor Babeș anunță într-un comunicat de presă că în după-amiaza zilei de joi, 10 decembrie, în cadrul compartimentului Terapie Intensivă a avut loc un incident regretabil, soldat cu decesul unei paciente COVlD-19, în vârstă de 65 de ani, internată în cadrul compartimentului începând din data de 25 noiembrie 2020.

"Existând indicii solide că decesul nu a avut loc din cauze naturale sau medicale, coordonatorul turei de gardă a Spitalutui de BoliInfecțioase ,,Dr. Victor Babeș" a sesizat organelecompetente, respectiv Parchetul și Poliqia, care au declanșat imediat oanchetă, circumstanțele exacte ale producerii incidentului fiind în prezent investigate. În paralel, conducerea spitalului a demarat o anchetă administrativă interă care are drept scop verificarea modului în care au fost respectate protocoalele în vigoare, identificarea eventualelor abateri disciplinare și stabilirea unui plan de măsuri care să elimine posibilitatea repetării unor astfel de incidente".