Suspiciuni fraudare alegeri, Ministerul Public: Dosarul rămâne la Parchetul Sector 1 (Exclusiv RFI)

Ministerul Public vine cu explicații în cazul suspiciunilor și acuzațiilor de tentativă de fraudare a alegerilor locale în sectorul 1. Parchetul General anunță că a făcut propriile verificări pentru a vedea dacă se impune transferul dosarului spre "un parchet ierarhic superior". Concluzia e că nu se impune.

Răspunzând unei solicitări RFI România, Parchetul General spune că s-a sesizat din oficiu în cazul bărbatului surprins cu "473 procese-verbale de consemnare a rezultatelor votului de la secţii de votare din Sectorul 1".

Parchetul General a făcut propriile verificări pentru a vedea dacă se impune transferul dosarului spre "un parchet ierarhic superior".

Concluzia: anchetatorii și-au făcut treaba foarte bine până acum, sunt premize că-l vor finaliza "într-un timp rezonabil", iar "fapta cercetată nu a relevat un mod de comitere complex și care să presupună administrarea de probatorii dintr-o gamă largă, cu intercondiționări între rezultatele probelor, astfel încât organizarea cercetărilor să aibă un grad mare de dificultate."

Iată răspunsul integral al Ministerului Public, întrebat fiind care este poziția oficială a Parchetului General în chestiunea fraudării alegerilor în unele sectoare din Capitală.

"Având în vedere intrebarea dvs., vă comunicăm faptul că a fost examinată din oficiu aplicarea dispoziţiilor art.325 C.pr.pen. privind preluarea cauzei la un parchet ierarhic superior, cu privire la dosarul aflat în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, având ca obiect art.391 C.pen. (în fapt, descoperirea în data de 28.09.2020 a unei persoane care deţinea 473 procese-verbale de consemnare a rezultatelor votului de la secţii de votare din Sectorul 1).
​Pe baza examinării stadiului şi obiectului cauzei, s-a reţinut că:
-​ în cauză a fost administrat un probatoriu amplu, într-un timp extrem de scurt (3 zile), motiv pentru care nu este oportun să  intervină măsuri care întrerup ori pot afecta ritmicitatea cercetărilor;
-​ la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 sunt suficiente resurse umane şi materiale apte a asigura un management eficient/optim al administrării probatoriului şi finalizării într-un timp rezonabil al acestuia; în prezent, cercetările se efectuează de organele de poliţie sub supravegherea procurorului,
- ​fapta cercetată nu a relevat un mod de comitere complex și care să presupună administrarea de probatorii dintr-o gamă largă, cu intercondiționări între rezultatele probelor, astfel încât organizarea cercetărilor să aibă un grad mare de dificultate,
- ​ totodată, demararea promptă a cercetărilor și desfășurarea acestora până în acest moment nu pun în discuție imparțialitatea organelor de urmărire penală
."