Șefii Jandarmeriei, urmăriți penal de DNA în dosarul sutelor de ore suplimentare

7595162-mediafax_foto-alexandru_dobre.jpg

Colonelul Bogdan Enescu, șeful Jandarmeriei Române, la sediul DNA
Sursa imaginii: 
Mediafax Foto - Alexandru Dobre

Şeful Jandarmeriei Române, Bogdan Enescu, şi foştii şefi Ionuţ Cătălin Sindile şi Constantin Florea, sunt urmăriţi penal de DNA. Este vorba despre dosarul referitor la încasarea ilegală a aproape 80.000 de lei, plata pentru sute de ore suplimentare. Acuzația adusă de procurori este de uzurpare a funcției dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Potrivit DNA, cei trei suspecți ar fi încasat, în cursul anului 2020, drepturi bănești de aproape 80.000 de lei reprezentând ore suplimentare, fără vreo justificare legală bazată pe vreo dipoziție a șefului ierarhic superior și fără vreun temei care să justifice caracterul operativ sau neprevăzut al activităților desfășurate. Dosarul a fost deschis de DNA în urma unei sesizări făcute de Corpul de Control al Ministerului de Interne.

Colonelul Bogdan Enescu a fost audiat joi de procurorii anticorupție. El susține că e nevinovat și că nu e cazul să își dea demisia.
"Am discutat cu domnul procuror de caz. Cercetările în caz continuă şi se va face lumină. Îmi doresc ca să se facă lumină în acest caz, pentru că nu este o situaţie benefică nici din punct de vedere personal, nici din punct de vedere instituţional. Voi da tot concursul şi instituţia, şi eu personal ca să se facă lumină în acest caz. Nu am nicio intenţie de a ascunde adevărul sau de a ascunde alte situaţii care pot conduce la clarificarea acestui caz", a precizat Enescu. Întrebat dacă ia în calcul demisia de la şefia Jandarmeriei el a spus că "nu iau în calcul acest aspect pentru că nu se impune în acest caz".
Ionuţ Cătălin Sindile, fost şef al instituției, a fost și el audiat joi. Fără să dea prea multe detalii, pe motiv că urmărirea penală e în curs, el le-a spus jurnaliștilor că doar a făcut citez "o cerere privind decontarea orelor suplimentare prevăzute de lege, aprobată de domnul şef".

Se impune demisia celor care dețin înalte funcții publice în cazul în care li se aduc acuzații grave de către procurori?

Răspunde la această întrebare Elena Calistru, președinta asociației Funky Citizens: Ca în multe alte cazuri, cred că persoane aflate în funcții publice, cu vizibilitate, nu înțeleg această diferență între responsabilitate și răspundere. Asta înseamnă că unoeri, chiar dacă nu există o decizie definitivă, chiar dacă ți se pare că ești nevinovat, chiar dacă ți se pare că îți vei demonstra nevinovăția, trebuie să faci un pas în urmă din simplul fapt că e posibil ca acea problemă, a ta, să afecteze imaginea instituției. Din punctul acesta de vedere mi se pare oarecum trist faptul că, inclusiv la instituții care, cel puțin la nivel declarativ, sunt toată ziua cu onoarea și cu cinstea puse așa, la loc de cinste în discurs, nu vedem o înțelegere în direcția aceasta. Demisia nu este despre a recunoaște că ești vinovat neapărat, ci demisia este inclusiv pentru a apăra imaginea unei instituții la care se presepune că ții.

Reporter: Cum vedeți faptul că actualul șef al Jandarmeriei ar fi aprobat plata unor ore suplimentare către foștii șefi ai instituției. Cătălin Sindile, numele ne este cunoscut din dosarul 10 august...

Elena Calistru: N-aș vrea să pun într-o ligă prea mare Jandarmeria și comportamentele de genul ăsta, dar mi se pare cumva că, cel puțin în privința unor persoanje, ajungem ca în povestea aceea cu Al Capone în care, deși pare că acuzațiile aduse sunt mult mai grave, ajungem să-i verificăm pe oamenii ăștia pentru niște lucruri care par așa, aproape găinării. Dacă se vor dovedi reale aceste acuzații, în opinia mea arată o micime și un comportament aproape... sinceră să fiu nu prea am cuvinte care să fie de spus pe post. Și cum este vorba de aceste personaje care, pentru toți cei care au fost în Piața Victoriei, mă includ aici, reprezintă cel puțin niște figuri discutabile, mi se pare că gestul în sine poate să fie chiar cumva sfidător. Din nou, dacă se va dovedi că așa este.