"Poliția e timorată de interlopi și ajunge să-i roage frumos să respecte legea"

646x404.jpeg

Unul dintre șefii din Poliție care a participat la întâlnirea cu membrii clanului Duduianu în noaptea de 8 spre 9 august 2020.
Image source: 
www.adevarul.ro

Oficialii Ministerului de Interne au confirmat, joi, întâlnirea dintre şefi ai Poliţiei şi interlopi, înaintea înmormântării lui Emi Pian, liderul clanului Duduianu. Deși a avut loc noaptea, operațiunea a fost una oficială, a susținut șeful Poliției Române. Și Liviu Vasilescu și secretarul de stat Bogdan Despescu au justificat necesitatea acțiunii nocturne invocând siguranța publică. Ambii au subliniat însă că nu s-a negociat siguranța cetățenilor și nici aplicarea legii. Fix asta s-a întâmplat, spune jurnalistul Liviu Avram la RFI. Poliția nu este doar depășită de situație ci și timorată și ajunge să roage clanurile să respecte legea. Declarațiile oficialilor au venit la două zile după ce presa a publicat imagini de la întâlnirea cu interlopii, iar șeful statului a cerut explicații.

Șeful Poliției Române, Liviu Vasilescu, a confirmat, joi, întâlnirea pe care a avut-o cu membri ai clanului Duduianu, înainte de înmormântarea fostului lider al grupării. La aproape 3 săptămâni de la discuția nocturnă cu interlopii, el a susținut că a fost o acțiune oficială a Poliției Române cu scopul de a proteja populația.

Marți, cotidianul Adevărul a publicat imagini cu Liviu Vasilescu și cu unul dintre interlopi în fața unei biserici din cartierul bucureștean Rahova. Miercuri, întrebat despre imaginile cu pricina, șeful statului a spus că le va cere reprezentanţilor MAI să spună public ce s-a întâmplat acolo. Și explicațiile au venit la o zi distanță:
Poliția nu a negociat siguranța cetățenilor, s-a urmărit prevenirea unor incidente violente."Primele arme pe care le folosim sunt prevenirea, dialogul, convingerea, nu direct pistolul", a spus șeful Poliției Române, Liviu Vasilescu:

"A fost o operațiune oficială a Poliţiei pentru a asigura prin toate mijloacele legale siguranţa cetăţeanului. Această abordare a situației pe care am avut-o a condus la un rezultat bun, pentru că acum nu avem alte victime şi nu avem imagini cu sute de persoane şi un potenţial scandal în stradă care ar fi făcut mult rău nu doar Poliţiei Române, ci chiar şi României. Pentru mine sănătatea şi liniştea locuitorilor Capitalei, la acel moment, au cântărit mai mult decât faptul că ulterior că acţiunea mea ar fi putut fi interpretată greşită. Asigur cetăţenii şi pe toţi cetăţenii că nu am negociat şi nu o să negociz niciodată siguranţa cetăţeanului şi demnitatea poliţistului".

Și șeful Poliției Române, Liviu Vasilescu, și secretarul de stat în ministerul de interne, Bogdan Despescu, au justificat necesitatea acțiunii nocturne invocând siguranța publică chiar și cu prețul propriei imagini publice:

"Pentru siguranța cetățenilor Capitalei, ca principală misiune, am solicitat devansarea funeraliilo și am cerut reprezentanților Bisericii sprijin în acest scop. Modul în care ne-am îndeplinit misiunea a fost asumat, fiind cea mai eficientă soluţie legală pentru a proteja sănătatea cetăţenilor şi pentru a preveni incidente violente în data de 9 august. În nicio clipă Poliţia Română nu a negociat siguranţa cetăţenilor cu nicio persoană. Nu s-a negociat nici aplicarea legii ci s-au impus măsuri de natură să prevină producerea unor evenimente grave. Încercăm să fim raţionali şi să punem pe primul loc siguranţa cetăţeanului şi nu imaginea noastră".

Florin Mototolea, cunoscut drept Emi Pian, a murit, la începutul lunii august, după ce a fost înjunghiat. Imediat după uciderea liderului clanului Duduianu, în spațiul public au apărut informații conform cărora șefi din Poliția Română și interlopii din Capitală s-ar fi întâlnit pentru a negocia modul în care se va desfășura înmormântarea. Oamenii legii le-ar fi cerut interlopilor să devanseze slujba, pentru a nu cauza probleme forțelor de ordine.

Liviu Avram, redactor-șef adjunct la Adevărul, spune la RFI că poliția nu este doar depășită de situație ci și timorată și ajunge să roage clanurile să respecte legea:

Liviu Avram: În primul rând că nu au dat foarte multe explicații de ce a fost nevoie să negocieze aplicarea legii cu clanul Duduienilor. S-au dus și i-au rugat frumos să respecte legea, când legea era deja încălcată de câteva zile pentru că trupul celui decedat nu era acolo unde prevede legea și mai ales normele sanitare actuale. Nu m-au convins foarte mult cei doi domni. E bine că s-a prevenit ceea ce zic că era iminent, anume bătăile de stradă. Nu știm dacă așa stau lucrurile sau nu. Dar nu mă simt confortabil ca în asemenea situații punctuale polițiștii să meargă să negocieze cu interlopii aplicarea legii pentru că nu știm când nu o fac și interlopii acționează de bună voie, fără știința oamenilor legii și evident, fără să respecte legea.

Reporter: Cei doi nu au dat nicio explicație pentru faptul că acea întâlnire a avut loc noaptea.

L.A: Noaptea, într-o biserică, clandestin, a trebuit să iasă presa să afle că a avut loc loc acea întâlnire, mai întâi pe surse, apoi și cu dovezi filmate, pentru ca într-un final și domniile lor să iasă. Faptul că atunci au aplanat, într-un caz punctual, o situație nu este liniștitor, câtă vreme, de ani de zile, clanurile își fac legea în cartierele pe care le domină, inclusiv la câteva zile după ce domnul Vela îi amenința că stă cu ochii pe ei. Așa, și? Dacă stă cu ochii pe ei, îi oprește în vreun fel?

Rep: Și secretarul de stat și șeful Poliției române au ținut să precizeze că nu au pus pe primul loc imaginea instituției, ci siguranța cetățeanului. Cum vi se pare această scuză care vine la mai bine de două zile de când a fost publicat acel film de către cotidianul Adevărul?

L.A: Siguranța cetățeanului a fost asigurată atunci într-un caz punctual, că nu a ieșit atunci măcel pe stradă între două clanuri rivale. Dar asta nu este o garanție că legea este respectată întotdeauna de către toți acești interlopi. Este, mai degrabă, semnul unei negocieri de aplicare a legii între poliție și aceștia. Asta înseamnă că atunci când ei vor avea o miză cu adevărat importantă, nu cum a fost aici, o simplă înmormântare, atunci nu vor mai asculta de rugămințile poliției, ci vor acționa așa cum le dictează interesul.

Rep: Ieșirea celor doi este o recunoaștere implicită a faptului că poliția se simte depășită de situație?

L.A: Nu doar depășită, ci și timorată de situație și ajunge să roage clanurile să respecte legea, ceea ce nu este deloc normal.