Criza de coronavirus este favorabilă Mafiei Italiene

covid-19-5048231_1280.jpg

În Italia, în ultima lună, peste 4.000 de deținuți au fost eliberați, plasați la domiciliu și monitorizați prin intermediul brățărilor electronice.
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

În Italia au izbucnit mai multe polemici după ce  reprezentanți de vârf ai mafiei au fost eliberați din închisoare și plasați în arest la domiciliu sub pretexul crizei de coronavirus. Din motive de vârstă sau de sănătate, zeci de deținuți condamnați la închisoare grea au ajuns sub observație la domiciliu, după decizia judecătorilor de supraveghere și profitând de măsurile anti Covid-19. Situația a scandalizat oameni politici, magistrați anti-mafia și nu în ultimul rând asociații ale rudelor victimelor mafiei italiene. 

Zeci de reprezentanți ai mafiei italiane au ieșit din închisori pentru a-și continua pedeapsa la domiciliu. Profitând de unele măsuri privind limitarea răspândirii coronavirus, unii judecători de supraveghere au eliberat deținuți considerați extrem de periculoși, condamnați în baza articolului 41 bis la pușcărie grea și cu măsuri speciale de izolare tocmai pentru a evita contactul cu lumea exterioară. 

În Sardinia, tribunalul de Supraveghere din Sassari a dispus eliberarea lui Pasquale Zagaria, 60 de ani și o condamnare de 20 de ani. Zagaria, zis și Bin Laden, face parte din organizația criminală Cammora din zona Napoli și  este considerat creierul economic al clanului  Casalesi. 

Un tribunal din Milano a decis că, din motive de sănătate și în contextul crizei de coronavirus, Francesco Bonura, 78 de ani, unul din liderii mafiei siciliene “Cosa Nostra” își poate executa pedeapsa acasă.  

Și Vincenzio Iannazzo, 65 de ani ,șef al Mafiei din Calabria, ‘Ndrangheta, a fost eliberat din închisoare și plasat în arest la domiciliu. 

Presa din Italia scrie că alături de cei trei reprezentanți ai mafiei italiene sunt și alți cel puțin 40 de membri care ar fi părăsit închisorile pe fondul măsurilor anti-Covid 19. 

Eliberarea lor a declanșat reacții în lanț atât din partea partidelor politice, a  magistraților anti-mafia, a Asociațiilor Rudelor victimelor mafiei, dar și a ministrului justiției. 

Ministrul Justiției, Alfonso Bonafede, a negat orice responsabilitate în legătură cu eliberările pe bandă rulantă a reprezentanților crimei organizate, reafirmând implicarea Guvermului în lupta antimafia.

Ministrul Justiției spune că în scurt timp Guvernul va interveni printr-un decret pentru limitarea eliberării din închisori a membrilor mafiei, măsură care va trebui stipulată clar, pentru a nu lasă loc interpretărilor. 

Critici dure sunt aduse Departamentului Închisorilor care nu a indicat alternative pentru plasarea deținuților în siguranță pentru evitarea infectării cu coronavirus și ca urmare judecătorii au hotărât că soluția era arestul la domiciliu. 

Nu de aceeași părere este și Federico Cafiero de Raho, procuror național Antimafia. Într-un interviu pentru cotidianul “La Repubblica” Cafiero de Raho spune că este de neconceput eliberarea condamanaților la închisoare grea, invocând criza de coronavirus. Magistratul italian crede că un deținut închis cu articolul 41 bis, este prin definiție în izolare .În plus, statul arată o slăbiciune, când, de fapt ar fi putut să-i trateze și să le asigure protecție  deținuților în contextul epidemiei. Procurorul Național Antimafia este convins că - întorși acasă, liderii mafiei vor acționa ca și cum ar fi liberi, reactivând traficurile criminale. 

În plus, există semnale din teritoriu că actuala criză sanitară se va transforma într-o criză criminală, mai ales în Sudul țării. Șeful Direcției Naționale Antimafia  este de părere că impactul economic al închiderii activităților pe fondul crizei de coronavirus a fost devastant pentru acele persoane care nu aveau un loc de muncă stabil, iar în ajutorul lor, cu alimente și alte bunuri de prima necesitate au sărit membrii ai mafiei. Mafia investește și acum lichidități în afacerile și comerțul în dificultate. Profitând de teamă sanitară, cumpără dispozitive de protecție. 

În Italia sunt peste 57.000 de deținuți în închisori suprapopulate. În ultima lună, mai mult de  4.000 de deținuți au fost eliberați, plasați la domiciliu și monitorizați prin intermediul brățărilor electronice. 

Din Roma, Mihaela Iordache pentru RFI.