Propunerile Ministerului Justiției pentru procurorii șefi ai ICCJ, DIICOT și DNA

csm_abrogare_oug_legi_justitie.jpg

Image source: 
pixabay.com

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat marţi că o propune pe Gabriela Scutea pentru numirea în funcţia de procuror-şef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe Giorgiana Hosu pentru numirea în funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) și pe Crin Bologa pentru numirea în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), transmite Agerpres.

Prim-procurorul adjunct de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj, Crin-Nicu Bologa, ar urma să aibă dificila sarcină de a-i lua locul mult mai celebrei Laura Codruța Kovesi. Bologa are de 47 de ani, iar punctul central al CV-ului său este acela că a preluat, la doar 33 de ani, șefia DNA Cluj.

În proiectul său în care a explicat de ce vrea să conducă cel mai important parchet, Bologa a scris că vrea ca inculpații să intre în DNA prin altă ușă de acces, pentru a nu mai fi surprinși de presă. El a explicat că astfel ar fi scos din peisaj așa-numitul ”linșaj media”, reclamat de mai multe persoane cercetate.

De menționat este și faptul că, la ieșirea din sediul Ministerului Public, procurorul Crin-Nicu Bologa a criticat controversata Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. „Existenţa acestei secții este o jignire la adresa procurorilor şi judecătorilor corecţi din ţara asta”, a spus Bologa.

Potrivit declarației sale de avere, procurorul are 7 terenuri în Sălaj. Cluj-Napoca și Constanța. Bologa are un autoturism Audi A3 și un BMW X3. Procurorul are două conturi în valoare de 87.000 lei.

În ceeea ce privește DIICOT, Giorgiana Hosu este propunerea Ministerului Justiției pentru funcția de procuror-șef al instituției. Ea deține în prezent funcția de adjunct al DIICOT și a intrat în atenția publică odată cu cazul Caracal, de care s-a ocupat. Hosu s-a ocupat și de dosarul omului de afaceri Hassan Awdi, condamnat la 8 ani de închisoare pentru falimentarea CFR Mesagerie, dar și de dosarul Manhattan al lui Omar Hayssam în care a fost condamnat la 24 de ani de închisoare.

Georgiana Hosu are peste 20 de ani de experiență, ea activând ca adjunct al Direcției și în perioada 2013-2015, după ce, anterior a condus vreme de 5 ani Serviciul de combatere a macrocriminalității economico-finanicare al instituției. Potrivit declarației sale de avere, Hosu are venituri anuale de la PICCJ și DIICOT, in valoare de aproximativ 110.000 lei.

Gabriela Scutea este propunerea Ministerului Justiției pentru funcția de procuror general. Ea a fost adjuncta Laurei Codruța Kovesi atunci când aceasta era procuror general. Să mai spunem că, în 2016, în plin scandal al OUG 13, Scutea era secretar de stat în Ministerul Justiției. Ea a fost și înalt reprezentant a Ministerului Justitiei pentru relatia cu Comisia Europeana pe aspectele referitoare la îndeplinirea conditionalităților stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

Procuroarea gabriela Scutea deţine o casă şi un apartament în Braşov. Ea are în proprietate un autoturism Volkswagen din 2002. În conturile bancare, Scutea deţine 333.000 de lei.

Conform procedurilor legale, propunerile ministrului vor fi înaintate pentru avizare Consiliului Superior al Magistraturii. După obţinerea avizelor, Predoiu va înainta propunerile preşedintelui Klaus Iohannis.