Dosarul Colectiv: Procurorii DNA cer în total 160 de ani de detenție pentru vinovați

Tribunalul București dă luni prima sentință în Dosarul Colectiv la peste 4 ani de la tragedia în care au fost uciși 64 de oameni și mutilați alți aproximativ 150. 

În acest dosar au fost trimise în judecată 13 persoane. Procurorii DNA cer 14 ani de închisoare pentru fostul primar Piedone, pentru cei doi pompieri care au verificat clubul înainte de incendiu și patroana firmei de artificii și 12 ani pentru patronii clubului. La un loc, pedepsele cerute pentru toți cei 13 inculpați adună peste 160 de ani de detenție.

Rudele tinerilor morți din cauza incendiului și supraviețuitorii sunt nemulțumiți însă de pedepsele cerute.

Dosarul Colectiv a fost trimis în instanţă de către Parchetul General în aprilie 2016, iniţial la Judecătoria Sectorului 4, procesul fiind apoi mutat la Tribunalul Bucureşti. La dosarul principal au fost ataşate alte două dosare întocmite de DNA.

Proces blocat timp de 2 ani

Doi ani, procesul a fost blocat pe chestiuni de procedură, iar judecătorul desemnat iniţial să se ocupe de acest caz a ieşit la pensie, fiind înlocuit în octombrie 2018 de Mihai Bălănescu. Noul judecător a promis că va grăbi soluţionarea dosarului, în fiecare săptămână fiind audiaţi zeci de martori şi victime.

Un incendiu de 153 de secunde

Cea mai mare tragedie colectivă din România ultimelor decenii s-a produs în toamna anului 2015. Un club improvizat într-o fostă fabrică din București a luat foc din cauza artificiilor aprinse în timpul unui concert rock.

Scânteile au atins buretele folosit la antifonare, care nu era tratat să reziste la foc. 153 de secunde a durat incendiul, suficient cât unii spectatori să moară pe loc, alții să se calce în picioare spre ieșirea subdimensionată și să fie grav afectați de flăcări și fum.