Draft raport MCV: Bulgaria scapă de MCV, România nu

robert_cazanciuc_mcv_demonstrat_anumite_limite.jpg

Sediul Comisiei Europene de la Bruxelles
Sediul Comisiei Europene de la Bruxelles

Comisia Europeană e așteptată să publice, marți, raportul MCV privind Justiția din România. Un draft al documentul, obținut de G4Media, este foarte critic la adresa evoluțiilor din ultima perioadă, fiind blamate, între altele, înființarea Secției Speciale pentru infracțiunile din justiție și modificările aduse de Parlament la legislația penală. Tot în acest context, un europarlamentar PLUS face un anunț important.

Raportul MCV ce urmează a fi publicat, marți, este foarte critic la adresa evoluțiilor din justiție, iar pentru prima dată Bulgaria este decuplată de România, în sensul că experții europeni menționează că în timp ce Sofia respectă criteriile pentru ridicarea mecanismului de monitorizare, Bucureștiul nu le respectă, au declarat pentru G4Media surse de la Bruxelles.

Informația este confirmată și de europarlamentarul PLUS Dragoș Tudorache. El susține că Bulgaria va scapa de Mecanismul de Cooperare și Verificare, în timp ce pentru România el va fi menținut.

Pe de altă parte, din draftul de raport obținut de G4Media reies critici dure la adresa Secției Speciale pentru infracțiunile din justiție. Este blamat și Parlamentul, respectiv coaliția PSD-ALDE, pentru modificările aduse legilor justiției. Totodată, este criticat mandatul ministrului Tudorel Toader, tratat distinct de cel al ministrului Ana Birchall, ale cărei acțiuni sunt lăudate în raport. E cunoscut faptul că Birchall a luat poziții împotriva secției speciale, despre care Bruxelles-ul afirmă în raportul de azi că ”împiedică lupta împotriva corupției”.

Despre modificările la legile justiției se arată că acestea ”au amplificat îngrijorările și neîncrederea. Unele amendamente par să fi operat schimbări la lege pentru a servi interesele anumitor persoane”.

În ce privește activitatea DNA, raportul MCV notează că, deși activitatea instituției a scăzut în intensitate, lupta anticorupție continuă, iar șeful interimar a reușit să țină Direcția în echilibru.

De notat că pentru prima dată în ultimii ani, o parte din CSM este criticat împreună cu președintele instituției, Lia Savonea.