Dăncilă, sfat pentru Iohannis în chestiunea șefiei DIICOT: Trebuia să ceară o analiză. Eu analizez mereu pașii

dancila-iohannis-cotroceni.jpg

Image source: 
presidency.ro (arhivă)

Chestiunea șefiei Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism capătă tentă politică. Marți dimineață, premierul Viorica Dăncilă l-a acuzat pe președintele Klaus Iohannis că intervine în Justiție. Anterior, șeful statului îi solicitase demisia șefului DIICOT, Felix Bănilă, pentru proasta gestionare a cazurilor Caracal și Dâmbovița, soldate cu moartea unei fete și dispariția a alte două. Tot marți, a recționat însuși șeful DIICOT, care i-a transmis președintelui Iohannis că va analiza solicitarea sa, activitatea DIICOT nerezumându-se la cazul Caracal.

Discuțiile privind șefia DIICOT au izbucnit luni seară, când președintele Klaus Iohannis a cerut demisia șefului DIICOT, Felix Bănilă, invocând modul defectuos în care s-a desfășurat ancheta în cazurile Caracal și Dâmbovița, care, în opinia șefului statului, "generează semne de întrebare majore”.

”Modul în care s-au desfășurat lucrurile până acum nu face decât să ridice suspiciuni și să accentueze lipsa de încredere a oamenilor în autorități, iar o astfel de abordare nu poate duce decât la rezultate proaste”, subliniază Iohannis.

Reacția lui Bănilă nu a întârziat să apară. Într-un comunicat oficial emis marți dimineață, șeful DIICOT a precizat că va trata cu seriozitate solicitarea președintelui, însă a subliniat că activitatea DIICOT nu se rezumă la cazul Caracal. Șeful DIICOT mai spune că demisia nu poate fi expresia unei simple „porniri”.

În disputa dintre cei doi s-a interpus premierul Dăncilă care l-a acuzat de interese pur electorale pe rivalul ei politic din viitoarele alegeri prezidențiale din luna noiembrie. ”Nu trebuie să intervenim în justiție. Cred că președintele trebuia să ceară o analiză. Eu analizez mereu pașii”, a transmis Dăncilă.

Întreaga chestiune ar putea fi tranșată de ministrul Justiției. Ana Birchall ar putea declanșa procedura de revocare din funcție a șefului DIICOT, după cum precizează surse din cadrul Ministerului Justiției. Aceleași surse afirmă că Ana Birchall a avut, la finalul săptămânii trecute, o discuți cu șeful DIICOT, în care i-ar fi reproșat gestionarea cazului Caracal și modul în care a fost tratată familia uneia dintre fetele dispărute, fapt reclamat și de președintele Iohannis.