CCR: Bărbații condamnați la închisoare care au un copil în grijă, discriminați. Cum reacționează judecătorii?

inchisoare.jpg

Image source: 
pixabay.com

Curtea Constituțională a anulat prevederea din Codul de procedură penală care le permite femeilor condamnate la închisoare să amâne executarea pedepsei dacă sunt însărcinate sau dacă au în întreținere un copil mai mic de un an. Motivul? Discriminează bărbații condamnați la închisoare, care au în întreținere copii mai mici de un an.

Dispoziția era folosită uneori abuziv de către femei. Iar acum se va întâmpla la fel, de către bărbați – este evaluarea pe care o face, la RFI, judecătorul Cristi Danileț:

În prezent o femeie care are un copil mai mic de un an și este condamnată la închisoare poate să ceară amânarea intrării în penitenciar sau dacă este deja în penitenciar să ceară întreruperea executării pedepsei până când copilul împlinește un an. CCR a decis că această dispoziție trebuie să se aplice și pentru bărbați. (...) Sunt cazuri în justiția română de femei care nasc o dată pe an. Am avut eu un caz cu o femeie care a născut de opt ori succesiv doar pentru a evita intrarea în penitenciar. Deci uneori această dispoziție din păcate se folosește abuziv de cătrefemei și de acum încolo se va folosi abuziv și de către bărbați. 

Ascultă AICI interviul integral