GRECO: România a înregistrat foarte puţine progrese în combaterea corupţiei

greco1.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Critici dure pentru România, în urma modificărilor pe care coaliția PSD-ALDE le-a întreprins în domeniul Justiției, apar în rapoartele Grupului Statelor contra Corupţiei (GRECO) publicate marți. Instituția critică actuala conducere de la București pentru încetinirea luptei împotriva corupției și pentru reformele controversate din sectorul judiciar.

Specialiștii GRECO apreciază că România a înregistrat progrese insuficiente în combaterea corupţiei, exprimând preocupare privind reformele din sistemul judiciar, în special asupra refuzului Bucureştiului de a desfiinţa Secţia specială de investigare a magistraţilor, înființată de actuala coaliție PSD - ALDE.

Mai exact, raportul afirmă următoarele: România a înregistrat foarte puţine progrese în implementarea măsurilor de combatere a corupţiei în rândul parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor, precum şi în abordarea preocupărilor generate de controversata reformă a justiţiei.

"GRECO trage concluzia că România a implementat satisfăcător sau a abordat în mod satisfăcător 4 din cele 13 recomandări conţinute în Raportul celei de-a patra runde de evaluare. Alte trei recomandări sunt implementate parţial, iar şase rămân neimplementate", se arată în raport.

În aceste condiții, GRECO îndeamnă autorităţile române să adopte măsuri determinate pentru a obţine progrese tangibile cât mai curând posibil. În acest context, Grupul Statelor contra Corupţiei salută faptul că pe 4 iunie premierul României a anunţat intenţia de a abandona controversatele reforme judiciare.

În privinţa parlamentarilor, GRECO notează că autorităţile române nu au revizuit încă, aşa cum se solicita, regulile şi practicile procesului legislativ. Totodată, în pofida apelului GRECO de limitare a utilizării procedurilor de urgenţă la situaţii excepţionale, autorităţile au continuat să recurgă la acestea pentru a adopta amendamente legale importante.

"În privinţa reformelor din sistemul judiciar, GRECO avertizează că cele mai recente tentative ale autorităţilor române de a reduce perioada de prescriere pentru anumite fapte de corupţie, dacă vor deveni legi, ar submina grav lupta împotriva corupţiei", precizează GRECO, denunţând şi lipsa de acţiuni în sensul introducerii unor criterii obiective de selecţie în numirea şi revocarea procurorilor.

"De asemenea, GRECO regretă că recentele amendamente legislative şi deciziile Curţii Constituţionale au sporit rolul guvernului în numirea procurorilor de rang înalt. (…) Atacurile continuate ale actorilor politici asupra procurorilor de rang înalt, demiterea şefei Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi încercarea de revocare procurorului general amplifică suspiciunile referitoare la obiectivele reale ale acestor amendamente, adoptate prin proceduri urgente care nu respectă standardele în materie de stat de drept", subliniază GRECO.

În aceste condiții, specialiștii GRECO subliniază că "ținându-se cont de faptul că nivelul redus de conformare a României este «în general nesatisfăcător», ţara va face în continuare obiectul procedurii privind neconformarea”. Astfel, GRECO cere ca autorităţile române să retransmită informaţii despre progresele înregistrate până pe 30 iunie 2020.

Instituțiile de la București trebuie să țină cont de recomandările GRECO, inclusiv Curtea Constituțională,  spune la RFI judecătorul Horațius Dumbravă, fost membru CSM după publicarea rapoartelor (AUDIO)

 
Judecătorul Horațius Dumbravă, fost membru CSM, intervievat de Andreea Orosz