Madagascar, dispusă să-l extrădeze pe Radu Mazăre

”Dacă România face pași concreți pentru extrădare, sunt convins că vom găsi ușor soluția legală” – transmite consulul onorific al Madagascarului, în contextul reținerii fostului primar al Constanței, Radu Mazăre, condamnat definitiv la 9 ani de închisoare.

„Dacă Radu Mazăre este arestat în Madagascar, ar putea fi o chestiune gestionată de Poliție. Am întrebat Ministerul de Externe, Ministerul Justiției și presa din țara mea, dar nu am primit o confirmare până acum” – transmite consulul onorific al Madagascarului, într-un interviu pentru Europa Liberă. 

Serge Rameau a lăsat să se înțeleagă că totul ține de autoritățile române și a explicat că noul președinte din țara sa ar fi determinat să nu tolereze corupția. Oficialul a precizat că nu are încă o confirmare oficială a reținerii lui Mazăre și a oferit detalii despre condițiile în care stă fostul primar: Radu Mazăre nu s-ar fi ascuns, ci ar fi locuit într-un complex turistic unde se practicau sporturi extreme.

„Nu, nu se ascundea. Era un om liber. (…) Avea cerere de emigrare în Madagascar, depusă în Italia, la Roma, fiind cetățean al Uniunii Europene. (…) Era expatriat, cu contract de angajat la propria sa firmă, cu cazier judiciar curat și pașaport nou-nouț când a venit în Madagascar” – a explicat diplomatul. 

Radu Mazăre a cerut azil politic după ce a fost condamnat în România, însă Madagascar nu oferă acest statut. 
 Astfel, și-a reînnoit anual cererea de rezidență, ca expatriat cu firmă proprie, care reprezintă o procedură obișnuită, a mai spus Rameau.

Mazăre are de executat o condamnare definitivă de 9 ani de închisoare în dosarul privind retrocedarea plajelor.