Dăncilă sfidează CSM și merge mai departe cu OUG 7 din justiție

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, în debutul şedinţei de Guvern de marţi, adoptarea proiectului pentru modificarea OUG 7 pe legile justiţiei, în ciuda avizului consultativ negativ al CSM. Plenul CSM dăduse acest aviz negativ cu doar câteva ore mai devreme.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, marţi, proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care sunt modificate unele prevederi din OUG 7/2019.

"Rezultatul Comisiei 1, unanimitate: în şedinţa comisiei s-a hotărât exprimarea unui vot negativ cu privire la OUG 7/2019, având în vedere faptul că în propunerile făcute în ultima ordonanţă nu s-a ţinut seamă de propunerile exprimate de către CSM, care s-au conturat într-un mandat dat preşedintelui CSM pentru a fi exprimat de către acesta în sensul abrogării textelor peste ceea ce a propus CSM", a declarat judecătoarea Mariana Ghena.

Anterior, procurorul general Augustin Lazăr a criticat, marţi, proiectul de ordonanţă pentru modificarea OUG pe legile justiţiei, precizând că ar fi a patra ordonanţă de schimbare "care ar amplifica şi mai mult incertitudinea reglementării legilor justiţiei" şi anunţând că va vota pentru un aviz negativ.

În ședința de guvern de marți, premierul Viorica Dăncilă a declarat că merge mai departe cu proiectul de modificare a OUG 7 pe legile justiţiei, în ciuda avizului consultativ negativ al CSM.

„Adoptam astăzi soluţiile convenite cu reprezentanţii CSM şi asociaţiilor profesionale din domeniul juridic în cadrul discuţiilor pe care le-am purtat săptămâna trecută noile prevederi reflectă propunerile magistraţilor cu privire la principiul separării carierelor judecătorilor şi procurorilor, delegarea procurorilor în funcţia de conducere şi la promovarea funcţiile de conducere a parchetelor pentru care numirea se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei. De asemenea luăm măsuri şi pentru salarizarea corespunzătoare a specialiştilor care lucrează în sistemul judiciar”, a declarat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

Ministerul Justiţiei pusese anterior în dezbatere publică proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care se modifică prevederi din OUG 7/2019.

Potrivit preambulului proiectului, modificările sunt necesare ca urmare a reacţiilor "negative în ceea ce priveşte anumite soluţii legislative" cuprinse în OUG 7/2019 şi "constatând că în prezent aceste nemulţumiri ale unor membri ai corpului magistraţilor afectează funcţionarea optimă a instanţelor judecătoreşti şi a Parchetelor de pe lângă acestea şi generează pericolul de dezbinare a societăţii".

"Aceste reacţii au vizat în mod deosebit intervenţia operată în materia delegării procurorilor în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea în funcţie se face de preşedintele României, (...) modificarea legislativă care a dat judecătorilor posibilitatea de a candida şi a fi numiţi în cele mai înalte funcţii de conducere din cadrul Parchetelor, în acest din urmă caz reclamându-se o afectare a statutului şi a independenţei judecătorilor", se arată în proiectul de modificare a OUG 7/2019.