Curtea de Apel respinge extrădarea jurnalistului turc de la Zaman

Curtea de Apel Bucureşti a respins solicitarea autorităților turce de extrădare a jurnalistului Kamil Demirkaya. Decizia nu este definitivă. 

"Sunt foarte bucuros, justiția a făcut dreptate. Oricum, eu credeam că România se comportă ca un stat din Uniunea Europeană și așteptam această decizie. În acestă perioadă, colegii mei și ONG-urile au depus un efort foarte mare, am văzut o solidaritate mare din partea colegilor mei. Vreau să mulțumesc tuturor ziariștilor, ONG-urilor, parlamentarilor și poporului român, care au arătat solidaritate. Am simțit că România este un stat membru al Uniunii Europene din toate punctele de vedere", a reacționat, imediat după decizie, pentru hotnews.ro, Kamil Demirkaya. 

Jurnalistul angajat la Zaman România fusese reținut în 5 decembrie, după ce pe numele lui a fost emis un mandat de extrădare, cerut chiar de președintele Erdogan. Kamil Demirkaya este acuzat în Turcia că ar fi parte a rețelei predicatorului Fetullah Gulen, acuzat de Erdogan că ar fi fost în spatele tentative de lovitură de stat din iulie 2016. 

Confruntat cu aceste acuzații și în așteptarea unui verdict, Demirkaya declara că se opune extrădării și cerea azil politic. 

"Nu doresc să fiu trimis în Turcia. Justiţia nu funcţionează. Cadrele didactice şi jurnaliştii sunt o ţintă pentru autorităţile de acolo. În momentul de faţă, conform statisticilor, din 326 de ziarişti încarceraţi la nivel global, aproximativ 170 sunt reţinuţi în Turcia. (...) Mă opun extrădării", afirma jurnalistul turc. 

Cazul a ajuns și în atenția președintelui Iohannis:

"Sunt informat și o să mă informez în continuare ca totul să meargă legal", spunea șeful statului recent. 

De menționat că și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti s-a opus extrădării jurnalistului. Decizia Curții de Apel nu este definitivă.