Judecătorul Horațius Dumbravă: OUG 92 aduce instabilitate. Doar Guvernul poate întârzia intrarea ei în vigoare

judecatorul_horatius_dumbrava

Horaţius Dumbravă
OUG 92 aduce incertitudine și instabilitate în sistemul de justiție, spune la RFI judecătorul Horaţius Dumbravă, fost președinte CSM.
Image source: 
Facebook/Horațius Dumbravă

Zi crucială pentru sistemul judiciar. CSM trebuie să să se pronunțe asupra aplicabilității prevederilor OUG 92. Noile reglementări impun o vechime de cel puţin 10 ani în magistratură. 40% dintre procurorii DNA și 20% dintre  cei de la DIICOT au vechime mai mică. O altă prevedere controversată din ordonanță arată că, pentru a activa în Direcția Națională Anticorupție, procurorii trebuie să susțină un concurs în fața Secției de procurori din cadrul CSM. Acest lucru nu era prevăzut până acum, așa că niciunul dintre procurorii care activează la DNA nu a dat un astfel de examen. Judecătorul Horațius Dumbravă atrage atenția că OUG 92 aduce incertitudine și instabilitate în sistemul de justiție. Dumbravă, fost președinte CSM, insistă la RFI asupra multiplelor semne de întrebare legate de apariția și conținutul OUG 92.

Reporter: Credeți că se poate întrevedea o explicație pentru care a întârziat 30 de ore până la publicare din momentul în care ea a fost adoptată?

Judecătorul Horațius Dumbravă: Nu am nicio explicație rațională. În mod normal, după adoptarea unor astfel de acte normative de către Guvern, adică ordonanțe de urgență, ele sunt publicate în cursul aceleiași zile. Nu am o explicație rațională. Urmează să vedem ce s-a întâmplat. Sper să nu fi existat modificări de la forma de adoptare în Guvern până la publicarea în Monitorul Oficial. Ar fi foarte grav, după părerea mea. 

Reporter : Cum s-ar putea verifica dacă sunt modificări?

Judecătorul Horațius Dumbravă: Cei responsabili ar trebui să spună public ce s-a întâmplat. Ar fi fost util să fi știut conținutul ordonanței de urgență imediat după adoptare, chiar dacă nu era publicată. Din câte înțeleg, nu a fost publicată pe pagina oficială a Guvernului României. Sper, totuși, să nu fie existat astfel de modificări și să fi fost totuși o problemă de natură administrativă, de comunicare între Guvern și Monitorul Oficial.

Reporter: Procurorul General, Augustin Lazăr, vorbind despre această ordonanță de urgență, a spus că a creat foarte multe probleme pentru Direcția Națională Anticorupție, inclusiv suspiciuni de neconstituționalitate. Vă întreb ca expert al dreptului, specialist în acest domeniu, în ce cheie ați citit această ordonanță? Este ceva în neregulă acolo?

Judecătorul Horațius Dumbravă: Eu am mai spus și cu alte ocazii că oportunitatea politică aparține fie Parlamentului, când adoptă legi, fie Guvernului când adoptă o ordonanță sau o ordonanță de urgență. Însă, asta nu înseamnă că nu putem să reflectăm asupra oportunității de constituționalitate. Aici există multe semne de întrebare. În primul rând, de ce era nevoie de o ordonanță de urgență? Proiectele de legi ale justiției au stat în dezbateri parlamentare o perioadă foarte lungă de timp. Asociațiile de magistrați, CSM, au participat la aceste dezbateri în comisia de specialitate a Parlamentului. Nu îmi dau seama de ce a fost nevoie de o astfel de ordonanță de urgență. Situația excepțională ar fi fost justificată în măsura în care aceste dezbateri nu ar fi existat sau ar fi avut un alt obiect de discuție. Toate temele care au făcut obiectul acestei ordonanțe de urgență au fost discutate în Parlament. Aici e o primă chestiune de văzut.  În al doilea rând, această justificare, cu ceea ce a spus sau nu a spus Comisia de la Veneția, nu e regăsită în corpul ordonanței de urgență. Din cele 9 probleme tratate în opinia preliminară din iulie 2018 de Comisia de la Veneția, doar una singură este tratată în această ordonanță de urgență. Spun acest lucru pentru că în partea prealabilă a ordonanței de urgență nu se face referire la Comisia de la Veneția.  Summa summarum, pot spune că aduce incertitudine și instabilitate și o disensiune în interiorul sistemului. Lipsa de previzibilitate afectează activitatea judecătorilor și procurorilor inclusiv cu privire la vârsta de pensionare anticipată, dar și cu privire la vechimea necesară pentru a accede într-o structură a Parchetului sau în funcții de conducere.

Reporter: Am văzut că Direcția Națională Anticorupție, prin șefa interimară, Anca Jurma, a trimis un punct de vedere CSM în care avertizează că noile condiții de vechime impuse procurorilor anticorupție nu pot fi aplicate retroactiv deoarece ar încălca legea fundamentală. În condițiile în care Guvernul a mărit de la 8 la 10 ani condiția de vechime pentru ca un procuror să activeze în Direcția Națională Anticorupție și a prevăzut că procurorii ajung acolo doar printr-un concurs, nu prin interviu, așa cum s-a întâmplat până acum, ce viitor vedeți pentru această Direcție?

Judecătorul Horațius Dumbravă: Ziua de astăzi este o zi crucială. Din câte am înțeles Secția de procurori va lua în discuție această ordonanță de urgență. Vă reamintesc că legea și ordonanța de urgență intră în vigoare peste două zile, pe 19 octombrie, dacă nu mă înșel. CSM va trebui să se pronunțe asupra aplicabilității ordonanței de urgență cu privire la mandatele în curs ale procurorilor de la DNA sau DIICOT. Ei au venit în urma unor condiții perfect legale la momentul angajării lor în aceste structuri și este de văzut dacă, într-adevăr, li se poate aplica această ordonanță de urgență, în condițiile în care ei au venit în altă modalitate. Asta ar fi o primă chestiune. În al doilea rând, nu îmi dau seama de ce, totuși, Guvernul nu a luat în considerare un studiu de impact cu privire la această vechime. La DIICOT, de exemplu, situația mi se pare și mai gravă, 50 de procurori nu îndeplinesc această vechime de 10 ani. Mi-e greu să cred că peste noapte, dacă într-adevăr, nu mai îndeplinesc condițiile, vor trebuie să plece din DIICOT. Un număr de 291 de procurori fucționează la DIICOT. Vă dați seama că aproximativ 20% din structura de personal a DIICOT va avea de suferit. Sunt toate acele dosare foarte complexe, cu impact foarte grav asupra cetățenilor României și a Uniunii Europene, mă refer la trafic de droguri, trafic de persoane. Nu înțeleg de ce Guvernul nu a avut în vedere o soluție, cel puțin temporară, dacă tot s-a dorit această vechime, de a da posibilitatea CSM să angajeze în aceste structuri, atât la DNA, cât și la DIICOT, procurori cu vechimea necesară. CSM va constitui comisiile de concurs. Vom vedea evoluțiile în viitorul apropiat. Dar, în orice caz, accentuez că modul în care s-a acționat în aceste zile de către Guvern aduce instabilitate și incertitudine în sistemul de justiție. Totuși, a fost un sistem stabil până de curând, stabil prin modul de funcționare.

Reporter: Încă o chestiune, domnule Horațius Dumbravă, în ce condiții legale poate fi întârziată, dacă poate fi întârziată, intrarea în vigoare a acestei ordonanțe de urgență?

Judecătorul Horațius Dumbravă: Doar prin voința Guvernului, printr-o altă ordonanță de urgență. Deși, îmi este foarte greu să cred că se va întâmpla acest lucru. În rest, posibilele necontituționalități prin care să fie sesizată Curtea Constituțională durează. Ordonanța de urgență va intra deja în vigoare la data la care s-ar pronunța Curtea Constituțională. Nu văd o altă rezolvare.

Reporter: Nici o eventuală autosesizare a Avocatului Poporului?

Judecătorul Horațius Dumbravă: Am auzit discuția publică. Este normal ca Avocatul Poporului să verifice în ce măsură există aceste neconstituționalități, dar, vă dați seama, până verifică, până când sesizează Curtea Constituțională, până când Curtea Constituțională va lua în discuție o posibilă neconstituționalitate sau posibile neconstituționalități, trece timpul. Iar ordonanța de urgență va intra în vigoare cu privire la statutul magistraților. Ea este deja în vigoare cu privire la legea privind funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii și legea privind organizarea judiciară, parte din corpul ordonanței de urgență. Dar, statutul magistraților va intra în vigoare peste două zile. Este foarte scurt timp.

Ascultă AICI interviul cu judecătorul Horațius Dumbravă, fost președinte CSM