Curtea Europeană de Justiție: România trebuie să recunoască dreptul de ședere pe teritoriul său a unui cuplu homosexual

cuplu.jpg

Image source: 
Facebook / Claibourn Robert Hamilton

Curtea de Justiţiei a Uniunii Europene a decis marţi că România este obligată să recunoască libertatea de ședere pe teritoriul său a membrilor de familie care includ și soții de același sex.

”Deși statele membre sunt libere să autorizeze sau să nu autorizeze căsătoria homosexuală, ele nu pot împiedica libertatea de ședere a unui cetățean al Uniunii prin refuzul de a acorda soțului său de același sex, resortisant al unei țări non-UE, un drept de ședere derivat pe teritoriul lor”, precizează un comunicat al CEJ.

Decizia are implicații interne importante, în condițiile în care cazul se află de mai mulți ani și pe rolul Curții Constituționale a României. Judecătorii CCR au amânat de mai multe ori un verdict, în contextul în care, pe de altă parte, au avizat favorabil propunerea de revizuire a Constituției, în sensul redefinirii familiei ca uniune între un bărbat și o femeie.

Adrian Coman și americanul Robert Claibourn Hamilton au cerut de 6 ani recunoasterea căsătoriei lor in România, căsătorie oficializată la Bruxelles în 2010. Impactul deciziei luată de instanță este considerabil pentru România, dar și pentru țările din spațiul UE care nu au recunoscut căsătoria între persoanele de același sex.

Cei doi au contestat și la Curtea Constituțională a României prevederea din Codul Civil care împiedică recunoașterea căsătoriilor persoanelor de același sex încheiate în străinătate. După mai multe termene, CCR a decis sa solicite un punct de vedere al Curtii Europene de Justitie în acest caz.

Constituția României nu interzice în prezent căsătoriile între persoane de același sex. Prevederile sunt însă completate de Codul Civil care stabiliește explicit că este vorba despre uniunea între bărbat și femeie.

În toamna lui 2016, în plină campanie pentru alegerile legislative, majoritatea partidelor au semnat un acord de susținere a inițiativei cetățenești de revizuire a Constituției în sensul preluării definiției din Codul civil și în Legea fundamentală. Inițiativa a fost promovată de Coaliția pentru Familie și se află încă în procedură legislativă. CCR a avizat favorabil proiectul, însă avizul vizează respectarea procedurii de revizuire și nu conținutul efectiv al acesteia. După o eventuală adoptare a inițiativei de către Parlament, aceasta trebuie să fie supusă votului în cadrul unui referendum național.