Dosarul Revoluției: Procurorii au extins urmărirea penală față de Ion Iliescu

iliescu.jpg

Dosarul Revolutiei
Dosarul Revolutiei/

Fostul președinte Ion Iliescu a fost pus sub urmărire penală în dosarul Revoluției pentru infracțiuni contra umanității. Parchetul General a anunțat că urmărirea penală a fost extinsă în cazul său, pentru fapte comise până pe 31 decembrie 1989.

Procurorii militari susțin că Ion Iliescu ar fi acceptat măsuri militare unele cu caracter diversionist. Potrivit anchetatorilor, Ion Iliescu ar fi putut interveni pentru stoparea fenomenului diversionist, dar nu a făcut-o.

Fostul președinte Ion Iliescu a fost prezent la Parchetul general pentru a i se aduce la cunoștință punerea sub urmărire penală în dosarul Revoluției. A plecat după aproximativ o oră şi jumătate și nu a făcut nicio declarație.

 Ulterior, procurorii au venit cu precizări într-un comunicat de presă.

Procurorii îl urmăresc penal și pentru fapte comise între 27 și 31 decembrie 89, când era președintele Frontului Salvării Naționale, nu doar pentru cele din perioada 22 – 27 decembrie cum au anunțat inițial.

În dosar sunt vizați și generalul locotenent în rezervă Iosif Rus, la data faptelor, comandant al Aviației Militare și membru al Consiliului  Militar Superior, dar și amiraul Emil Dumitrescu, atunci căpitan de rang I. 

Potrivit procurorilor, Iosif Rus ar fi dat ordine cu caracter diversionist. Pe 22 decembrie, seara, ar fi ordonat să fie trimisă o subunitate a trupelor de Securitate în sprijinul microgarnizoanei Aeroportului Otopeni.

Fără acest ordin, spun procurorii, nu ar fi fost posibilă tragedia din 23 decembrie, în urma căreia au murit 48 de persoane. Tot Iosif Rus ar fi ordonat ca unele elicoptere să zboare în misiuni deasupra Capitalei (TVR, Cimitirul Ghencea etc.) și în alte zone, cu scopul combaterii presupușilor teroriști.  Ulterior, informarițiileprivind existența elementelor teroriste s-au dovedit a fi false. Și Emil Cico Dumitrescu ar fi lansat personal prin intermediul TVR informații false, cu caracter diversionist, efectul fiind acela de a induce populației ideea unui fenomen terorist.

Despre Ion Iliescu, liderul FSN atuncu, procuorrii spun că și-a subordonat Consiliul Militar Superior și ar fi acceptat și oficializat măsuri cu caracter militar, dintre care unele au avut un evident caracter diversionist. Ion Iliescu ar fi putut interveni pentru stoparea fenomenului, dar nu a făcut-o.