Crește numărul jurnaliștilor ale căror morți suspecte stârnesc îngrijorare și proteste

kuciak.jpg

Jurnalistul de investigații Jan Kuciak, comemorat la Bratislava.
Image source: 
AFP

Aproape 30.000 de persoane au ieşit în stradă duminică la Bratislava pentru ca şeful poliţiei, Tibor Gaspar, să demisioneze. Protestatarii se tem că acesta intenţionează să pună piedici în calea anchetei asupra asasinării unui jurnalist care lucra la cazurile de corupţie din ţară iar ministrul de interne, Tomas Drucker, le-a promis că le va da un răspuns în scurt timp. Această criza s-a declanşat după uciderea în februarie a jurnalistului Jan Kuciak, care anchetase legăturile dintre mafia calabreză, 'Ndrangheta, şi oameni politici slovaci, inclusiv din anturajul premierului de la acea dată, Robert Fico. Între timp, în ultima săptămână numărul jurnaliștilor uciși a crescut alarmant.

Cel mai recent caz din Europa a fost al jurnalistului rus de investigaţie Maxim Borodin din Ekaterinburg. Acesta a murit duminică din cauza rănilor provocate în 12 aprilie de căderea de la fereastra apartamentului său aflat la etajul cinci. Borodin, în vârstă de 32 ani, a murit într-un spital fără a-şi recăpăta cunoştinţa. Oficial, moartea sa este investigată ca fiind sinucidere și poliția susține că este “improbabil ca acest caz să aibă o natură criminală” pentru că uşa apartamentului lui Borodin a fost închisă din interior şi nu au fost găsite semne de intrare forţată. Redactorul şef al publicaţiei Novi Den, unde lucrase Borodin, a afirmat însă că nu consideră că jurnalistul s-a sinucis. Și un prieten apropiat al jurnalistului a scris pe Facebook că Borodin l-a contactat în dimineaţa zilei de 11 aprilie şi i-a spus că locuinţa sa aparent fusese înconjurată de “forţe de securitate” îmbrăcate cu haine de camuflaj şi măşti. Pentru că se temea de o percheziție și abuzuri, el i-a cerut prietenului său să îi caute un avocat. Borodin a publicat în mod regulat articole despre infracţiuni şi corupţie iar în ultimele săptămâni, el a scris amplu material despre moartea în luna februarie a 200 de mercenari ruşi care luptau în Siria.

Tot duminică, o jurnalistă din Salvador, Karla Turcios, dată dispărută, a fost asasinată potrivit cotidianului La Prensa Grafica, pentru care lucra. Corpul jurnalistei, în vârstă de 33 de ani, a fost descoperit pe un drum la 100 de kilometri nord-est de San Salvador. Procurorii spune că tânăra a fost cel mai probabil strangulată, ceea ce va trebui confirmat de autopsie. Preşedintele Salvadorului, Salvador Sanchez Ceren, a condamnat pe contul său de Twitter uciderea ziaristei și a "ordonat serviciilor de securitate să efectueze o anchete rapidă şi eficientă pentru a trimite vinovaţii în faţa justiţiei cât mai curând posibil". Deocamdată "există diverse ipoteze" asupra morţii jurnalistei.

În fine, și în Columbia președintele Juan Manuel Santos, a promis că va face lumină într-un triplu asasinat vizând o echipă de jurnaliști. El a promis că liderul grupului disident din fosta gherilă FARC, Walter Artizala, zis Gaucho, acuzat de asasinarea unei echipe de jurnalişti la graniţa dintre Ecuador şi Columbia, va sfârşi prin a fi prins, "mort sau viu". Guacho, un ecuadorian de circa 30 de ani, conduce un grup disident FARC ce ar număra între 70 şi 80 de oameni și ar fi implicat în traficul de cocaină spre Statele Unite. Şeful statului columbian a spus că e probabil ca asasinarea jurnaliștilor să aibă legătură cu mafia mexicană a drogurilor cu care lucrează și liderul columbian. Vă reamintim, reporterul Javier Ortega, fotograful Paul Rivas şi şoferul Efrain Segarra au fost răpiţi la finalul lunii  martie și au fost împuşcaţi în timp ce erau legaţi, potrivit fotografiilor difuzate de răpitorii lor.