Tensiuni între ministrul Justiției și sindicatele din Administrația Penitenciarelor

Federaţia Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) îl somează public pe ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să prezinte acte care arată că penitenciarul Iaşi, Corpul A, se află pe lista de reparaţii capitale pentru 2018. Precizarea vine după ce ministrul a scris pe pagina sa de socializare că cei 450 deţinuţi nu au fost evacuaţi în regim de urgenţă din clădire, săptămâna trecută. "Mâine voi face publice toatre documentele la care am făcut referire în mesaj", a fost replica ministrului Tudorel Toader.

“Ministrul Toader postează pe pagina sa de facebook un mesaj referitor la evacuarea Corpului A al Penitenciarului Iasi, precizând ca nu este vorba despre o evacuare de urgență a celor peste 450 de deținuți, deși clădirea este un pericol pentru <<siguranta vieții>> încă din februarie 2017, iar dânsul a fost informat personal despre asta în august 2017.

În acest context, cunoscut fiind faptul că Tudorel Toader are neplăcutul obicei de a dezinforma, îl somăm public să prezinte documentele care demonstrează că pe lista de reparații capitale pentru anul 2018 se află și Corpul A al Penitenciarului Iași, corespondența la care domnia sa face referire nefiind relevantă raportat la gravitatea situației.

Considerăm extrem de grav faptul că la 6 luni de la data la care Tudorel Toader a luat la cunoștinta despre faptul că o clădire a unui penitenciar este un pericol pentru <<siguranta vieții>> nu a dispus dezafectarea acesteia. Faptul că, in prezent, încă mai sunt 86 de detinuți și personalul care lucrează cu aceștia în acea cladire este o dovada de extremă iresponsabilitate”, precizează Federația Sindicatelor ANP.

“Cerem, în consecință, ministrului Justiției dezafectarea acelei clădiri si, pentru ca imaginea dezastrului mandatului Toader să fie completă, îi cerem să prezinte o lista completă a clădirilor din sistemul penitenciar care la acest moment prezintă un risc similar. Știm că instituțiile penitenciare au făcut o evaluare pentru clădirile din sistem și cerem această listă pentru a demonstra că, în pofida afirmațiilor publice referitoare la modernizarea sistemului peniteniciar , situația este exact invers. Nu numai că nu se construiesc penitenciare noi, dar sunt situații când părți sau clădiri ale penitenciarelor se află în riscul de a se prăbuși", a declarat pentru RFI, Sorin Dumitrașcu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.

Tudorel Toader:"Cei 450 de deținuți nu au fost evacuați de urgență"

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a precizat astăzi, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, că cei 450 de deținuți de la Penitenciarul Iași nu au fost „evacuați de urgență”, ci pentru reabilitarea clădirii.

Potrivit lui Tudorel Toader, prima sa vizită oficială la Penitenciarul din Iași a avut loc în 28 august 2017.
„Cu acea ocazie am constatat faptul că existau două expertize tehnice referitoare la starea tehnică a corpului A, din respectivul penitenciar. Prima expertiză, din decembrie 2008, concluziona în sensul că „probabilitatea de prăbușire este redusă, dar sunt așteptate degradări structurale la incidența seismului”. A doua expertiză, din februarie 2016, concluziona în sensul că, pavilionul A intră în categoria clădirilor care „nu satisfac cerințele asociate obiectivului de performanță - siguranța vieții”, a explicat ministrul.

Pe 31.01.2018, Tudorel Toader a solicitat conducerii ANP “luarea măsurilor posibile și legale pentru echilibrarea gradului de supraaglomerare a penitenciarelor, în condițiile în care unele penitenciare aveau un grad de supraaglomerare de 180%, iar altele de 110%” și, începând cu 1 martie 2018  „s-a desfășurat un plan de redistribuire a deținuților.”

Tudorel Toader:"Mâine voi face publice toate documentele la care am făcut referire"

„La data de 04.04.2018, în corpul A din penitenciarul Iași, se mai aflau 84 de deținuți, urmând ca și aceștia să fie redistribuiți. Acesta a fost contextul în care, conducerea ANP a luat măsuri pentru redistribuirea unora dintre deținuți, nefiind vorba despre evacuări de urgență”, a precizat ministrul Justiției.
Ulterior, ministrul a revenit precizând că marți va publica o serie de documente ca să susțină cele precizate.
„Mâine voi face publice toate documentele la care am făcut referire în mesajul precedent! Fără a pronunţa vreun nume: situaţia pavilionului A din penitenciarul Iaşi a fost cunoscută urmare a expertizelor din 2008 şi 2016! Întrebare - la vremea respectivă oare ce făceau, ce funcţii ocupau criticii de astăzi?”, a scris pe facebook, Tudorel Toader.

 

 
Sorin Dumitrașcu, președinte Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor