Kovesi: Nu îmi dau demisia. Asistam la un festival al inculpaților. Justiția este sub asalt

Conferința șefei DNA a început la ora 19.35. Declarațiile anunțate ale Laurei Codruța Kovesi vin în contextul acuzațiilor aduse unor procurori ai Direcției și al zvonurilor privind posibila sa remaniere.

 

Cele mai importante declarații ale șefei DNA:

- Am solicitat un raport de la DNA ploiești cu privire la dosarele în care sunt implicate persoanele care au făcut declarații publice și cu privire la dezvăluirile din presă.

- Iată rezultatele acestui raport: La DNA Ploiști, au fost audiați de mai multe ori în calitate de martori sau inclupați Vlad Cosma (trimis în judecată pentru trafic de influență), Mircea Cosma (trimis în judecată pentru luare de mită și abuz în serviciu) și Andreea Cosma. Mircea Cosma a primti 8 ani de închisoare, iar Vlad Cosma la 5 ani de închisoare.

- S-a constatat că probele din cazul celor doi au fost administrate legal în procedura de cameră preliminară.

-Doi dintre colegii ale căror nume au fost menționate în așa-zisele dezvăluiri au sesizat autoritățile.

- Procurorii au fost amenințați că vor fi eliberate în presă înregistrări trunchiate care îi vor denigra. Procuririi nu au cedat pentru că nu au falsificat probe și au acționat legal.

- Procurorii din DNA nu falsifică probe

- Modul în care procurorii DNA lucrează este supus controlului judecătoresc.

- Este în curs o verificare a Inspecției Judiciare.

- Asistam la un festival al inculpaților.

- Nu este vorba aici despre Kovesi sau DNA. Dna nu este un om, ci o instituție. Acest atac nu este despre KOvesi ci despre procurorii care și-au făcut treaba.

- Acest atac vizează umilirea statului și a societății românești

- Justiția este sub asalt de peste un an de zile

- Dacă ne uităm cine atacă, vedem: inculpați, condamnați, oameni cu bani, resurse și care doresc să decredibilizeze jusitiția și ce s-a făcut în ultimii ani.

Nu am de ce să îmi dau demisia. Este un asalt asupra DNA.

- Dacă un inculpat acuză un procuror, nu înseamnă că este adevărat. La asta se reduce activitatea DNA?

- Eu nu ai ieșit aici să îi răspund la acuzații inculpatului Vlad Cosma. Eu am venit aici să spun că procurorii DNA nu falsifică probe.

Kovesi, despre dosarele familiei Cosma

Kovesi a spus că fostul deputat Vlad Cosma a fost audiat în 12 dosare, iar de foarte multe ori acesta s-a prezentat la DNA din proprie iniţiativă şi a făcut denunţuri.

"De foarte multe ori, din proprie intiativă s-a prezentat la DNA şi a formulat denunţuri cu privire la fapte de corupţie. După pronunţarea acestei sentinţe de condamnare, aceşti inculpaţi au început diverse demersuri pentru a obţine de la procurori un act care să îi ajute să obţină o pedeapsă mai mică. Vineri, persoane din anturajul lor s-au prezentat la DNA Ploieşti şi au încercat să intimideze procurorii prin ameninţarea cu publicarea unor înregistrări denaturate. Ei nu au cedat pentru că ştiau că au respectat legea. Persoana care s-a prezentat la DNA Ploieşti a făcut mai multe afirmaţii. Exemplu: "Duminică se iese pe TV. Vor să iasă pe tv să distruga pe toată lumea. Nu e doar un scandalut, e ditamai regia făcută", a declarat şefa DNA. 

Ea a spus că procurorilor li s-a cerut "să pice la pace, să se aşeze undeva să se înţeleagă". "Duminică seară au apărut imagini şi au apărut exact acele situaţii descrise vineri de aceste persoane. Procurorii şi poliţiştii de la Ploieşti nu s-au temut pentru că ştiau că au respectat legea. Inculpaţii au devoaluat propriile fapte de şantaj. Lui Vlad Cosma i s-a ridicat protecţia luni din aceste motive", 

Kovesi a arătat că procurorii DNA nu falsifica probe şi respectă legea. "Modul în care lucrează procurorii este supus controlului judecătoresc. Este în cirs o verif a Inspecţiei Judiciare. Am fost întrebată ce am făcut. Am făcut ce prevede legea - Inspecţia Judiciară s-a sesizat luni, doi dintre colegii care au foat menţionaţi au sesizat chiar ei Inspecţia. Aşteptăm să se verifice modul în care s-a lucrat la acest dosar. Am declarat la preluarea mandatului că voi avea tolerantă zero la corupţie. Nu este prima dată când sunt incidente. Atunci când procurorii nu au respectat atribuţiile, am sesizat IJ, am cerut CSM revocarea lor. Cred că sunt probleme în toate instanţele, important e cum te raportezi la el", a spus Kovesi.

Kovesi, despre eventuala sa demitere

Întrebată de jurnalişti dacă ştie la ce raport a făcut referire Tudorel Toader, Kovesi a spus că nu ştie şi că nu a mai discutat cu ministrul Justiţiei.

"Nu ştiu despre ce raport este vorba, nu am discutat cu ministrul Justiției. Singura discuţie a fost în faţa dumneavoastră, la CSM, când s-a dezbătut raportul de control. De atunci nu am mai avut nicio discuţie cu ministrul, nu mi s-au cerut date, informaţii", a declarat Kovesi.

Întrebată dacă Toader ar avea motive pentru revocarea sa, ea a spus: "Ministrul trebuie să răspundă". De asemenea, întrebată dacă este pregătită pentru orice decizie a ministrului Justiţiei, Kovesi a răspuns: Nu am avut nicio discuţie cu ministrul Tudorel Toader, nu mi-a cerut explicatii. Am avut o discutie cu procurorul general al României, i-am spus că urmează să ăi trimitem o informare. Sunt aici de patru ani, am un mandat pe care trebuie să îl duc la bun sfârşit. Ministrul Justiţiei ştie ce criterii are in vedere, dacă are în calcul aceasta variantă".

Laura Codruţa Kovesi a fost întrebată şi dacă în aceste zile a vorbit cu preşedintele Iohannis, afirmând că nu şi că singurele explicatii pe care le-a dat au fost către procurorul general. "Legea nu prevede o informare de alt tip către alte instituţii. (...) Nu am discutat nici cu ministrul Justiţiei, nici cu preşedintele Iohannis. Doar cu procurorii de la Ploieşti şi cu procurorul general", a declarat Kovesi.

Kovesi, despre acuzaţiile procurorului Mihaiela Moraru Iorga

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, miercuri seară, întrebată despre acuzaţiile aduse de procurorul Mihaiela Moraru Iorga, că nu a discutat niciodată cu acesta despre vreun dosar în care să fie implicat vreun ministru şi că este aproape o coincidenţă că astfel de afirmaţii au apărut după ce a cerut verificări în cazul procurorului Iorga.

"Nu am discutat niciodată cu Mihaiela Moraru Iorga despre vreun dosar în care era implicat un ministru/premier. Nu am făcut presiuni asupra procurorilor. Este aproape o coincidenţă că dupa ce am cerut verificări pentru Mihaiela Moraru Iorga au apărut aceste acuzatii", a declarat Kovesi, întrebată despre acuzaţiile pe care i le-a adus procurorul Mihaiela Morau Iorga.

Întrebată, de asemenea, când a primit informaţii că procurorul Moraru Iorga nu lucrează aşa cum trebuie în dosarul Microsoft, kovesi a răspuns: "Verificarea activităţii dumneaei a fost în coordonarea unuia dintre adjuncţi, printr-un ordin scris al procurorului şef. Secţia în care a lucrat doamna procuror Iorga a fost în coordonarea procurorului şef adjunct Nistor Călin, care a făcut controale conform regulamentului intern al DNA. (...) În momentul în care am constatat că în dosarul Microsoft nu s-a lucrat ritmic, doamna procuror a făcut un referat în care a spus că iese din dosar. Am dispus un control în luna martie a anului trecut cu privire la activitatea dumneaei, control care a fost făcut de un procuror şef adjunct. Ulterior au fost făcute mai multe sesizări la Inspecţia Judiciară cu privire la anumite aspecte pe care le-am constatat".

Fostul procuror DNA Mihaiela Iorga a declarat duminică seară, la Antena 3, că şefa DNA Laura Codruţa Kovesik a chemat-o şi a întrebat-o dacă nu poate urgenta dosarul unui fost ministru al cărui nume era vehiculat pentru postul de premier, argumentul lui Kovesi fiind că acesta o va numi ministru al Justiţiei pe Dana Gîrbovan, şefa UNJR, ceea ce nu ar fi bine pentru DNA.

"Trebuia desemnat premierul României şi era vehiculat numele unui fost ministru. Exista în lucru la mine un dosar cu acest ministru. Am fost chemată şi întrebată dacă am putea să ieşim cât mai repede cu dosarul. Explicaţia a fost de genul că dacă acest domn va ajunge premier, doamna Dana Gîrbovan (preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România -n.r.) va fi ministru al Justiţiei, ceea ce ar însemna un dezastru pentru noi", a afirmat procurorul Mihaiela Iorga, precizând că nu va da nume pentru că nu vrea să se spună că a stricat o anchetă. 

Iorga a relatat că i-a explicat şefei DNA că nu sunt suficiente probe la acel moment, iar continuarea cercetării ar fi implicat o cerere către Parlament.