Pagina de istorie: Orientul Express oprea la Sinaia, pentru ca turiştii să poată vedea Peleşul

Astăzi (10 august) se împlinesc 142 de ani de când a fost pusă piatra de temelie a Castelului Peleş, de la Sinaia. Ctitorie a primului rege al românilor Carol I, este şi astăzi unul dintre cele mai frumoase edificii regale din Europa și, totodată, locul unde se află Tronul Regal al României. La inaugurarea sa, au sosit cu trenul Orient Express, atât oficialităţi, cât şi presa vremii, să vadă minunea din Carpaţi. Vă invităm să răsfoim împreună o nouă Pagină de istorie, cea a Castelului Peleş.

 Epopeea Castelului Peleş începe în 1873, cu doi ani înainte de punerea pietrei de temelie, când Principele Carol a cumpărat, din fonduri şi în nume propriu, 1000 de hectare de pământ cu pădure şi râu, în zona numită Piatra Arsă. Pe atunci, Sinaia era un sat de munte, numit Podul Neagului. Primeşte numele de comuna Sinaia la iniţiativa domnitorului, după numele mănăstirii din localitate, care a găzduit Familia Regală, în timpul construcţiei castelului. În anul 1875, piatra de temelie a castelului a fost pusă personal de Principele Domnitor. Sub această piatră, au fost îngropate câteva monede de 20 de lei, primele monede românești, ilustrate cu chipul lui Carol I, cel care avea, în anul 1878, să obțină independența României, iar din 1881 să devină primul Rege al României. La 10 ani de la cumpărarea moşiei şi la opt de la punerea pietrei de temelie, la 7 octombrie 1883, Castelul Peleş a fost inaugurat cu fast. Oficialităţi şi presă din toată Europa au sosit la Sinaia pentru a vedea minunea arhitectonică. A fost primul castel din Europa complet electrificat, datorită faptului că dispunea de propria sa uzină electrică. Acest lucru a permis utilizarea a numeroase inovații. De exemplu, frumosul tavan de sticlă al Holului de Onoare, locul unde sunt organizate multe dintre ceremoniile regale, este mobil și poate fi acționat electric.

Castelul are încălzire centrală cu calorifere şi radiatoare, în ciuda faptului că aproape în fiecare încăpere există o sobă sau un şemineu, cu scop pur decorativ. Castelul are şi o sală de teatru cu 60 de locuri, care ulterior a fost dotată şi cu un aparat de proiecţie a filmelor.

Peleşul are 160 de camere şi peste 30 de săi de baie. Are canalizarea şi apă curentă chiar de la inaugurare. În total, Castelul Peleş are o suprafaţă de 3.220 de metri pătraţi. Însă nu mărimea lui îl face atât de special, ci mobilierul şi detaliile de design interior şi decoraţiunile, dar mai ales istoria care a fost scrisă acolo. La Peleș s-au născut şi au murit regi, au avut loc nunţi regale şi princiare, au fost ţinute nenumărate Consilii de Coroană care au decis destinul României şi românilor.

Se spune că, pentru a promova România, Regina Elisabeta, a făcut în aşa fel încât trenul Orient Express să aibă o oprire şi la Sinaia. Călătorii puteau, astfel, să viziteze şi Castelul Peleş şi să ducă vorba în lume despre minunea din Carpaţi.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de Istorie din 10 august
831

Facebook comments