Monica Macovei: ”Președintele Johannis a promis alegeri locale în două tururi, dar face pe plac PSD și PNL”

Europarlamentarul român Monica Macovei a afirmat vineri, în cadrul emisiunii ”Invitatul dimineții” de la RFI, că dorește ca formațiunea sa politică, M10, să se alieze cu alte partide noi pentru a realiza o majoritate în viitorul Parlament. 

Monica Macovei a respins orice variantă de  coaliție cu PNL sau PSD, în vederea formării unei eventuale majorități în viitorul legislativ. De asemenea, liderul M 10 i-a cerut președintelui Klaus Johannis să-și ducă la îndeplinire promisiunea de a reintroduce sistemul cu două tururi la alegerile locale din vara acestui an. ”Comisia de la Veneția nu interzice astfel de schimbări, eu încerc în continuare și încearcă și alții”, a spus Monica Macovei.

În dezacord cu David Cameron

Monica Macovei este membru al grupului Conservatorilor și Reformiștilor din Parlamentul European, alături de conservatorii britanici și de Partidul Lege și Justiție din Polonia. Comentând deschiderea de către Comisia Europeană a procedurii de investigare a statului de drept din Polonia, în urma acuzațiilor privind încălcarea de către noul guvern a regulilor democratice, Monica Macovei și-a exprimat speranța că instituția de la Bruxelles va analiza obiectiv situația.

Europarlamentarul român a respins aprecierile potritit cărora în Polonia ar avea loc o lovitură de stat mascată, dar a precizat că nu se face avocatul guvernului polonez și nu intenționează să aplice aceleași metode în România.

În ce privește propunerea premierului conservator britanic David Cameron de a se limita prestațiile sociale pentru lucrătorii migranți din țăriule mai sărace ale Uniunii, Monica Macovei s-a pronunțat împotrivă. ”Voi apăra drepturile muncitorilor români din Marea Britanie. În grupul Conservatorilor și Reformiștilor există mai multe opinii”, a spus Monica Macovei. 

Moldova: guvern proeuropean, nu alegeri anticipate

În Republica Moldova se desfășoară o bătălie dură pentru putere și pentru stabilirea orientării geopolitice a țării, iar președintele Timofti a devenit simbolul luptei pentru libertate și pentru opțiunea europeană, este apreierea Monicăi Macovei.

Ea consideră că varianta cea mai bună pentru țara vecină este un guvern pro-european, alcătuit pe baza rezultatului alegerilor din 30 noiembrie 2014. Alegerile anticipate nu reprezintă o soluție, pentru că ar induce o stare prelungită de instabilitate politică și economică, a spus la RFI Monica Macovei.

 
Ascultă interviul: Monica Macovei, intervievată de Ovidiu Nahoi