Cimentul relațiilor dintre România și Franța este latinitatea

Preşedintele Franţei se află marți într-o vizită oficială în România, prilej cu care va vizita centrul ELI de pe platforma de la Măgurele și va participa la inaugurarea oficială a noilor facilități ale fabricii Airbus Helicopters de la Ghimbav. Am întrebat-o pe doamna avocat Dana Gruia Dufaut, fondatoarea cabinetului de avocatură Gruia Dufaut, cât de importantă este cooperarea politică între cele două guverne, în dezvoltarea relaţiilor comerciale şi, de ce nu, şi a celor culturale.

Avocat Dana Gruia Dufaut: Relaţiile între Franţa şi România sunt vechi şi dovedite. Generalul de Gaulle spunea că cimentul relaţiilor dintre România şi Franţa este latinitatea celor două ţări. Să ne întoarcem puțin în timp pentru a căuta de unde provin aceste bune relaţii.
În ultimii 25 de ani prezența investitorilor francezi pe teritoriul României a demonstrat cât de importantă este România pentru Franţa.
În calitate de avocat am putut asista multe societăţi pe teritoriul României. Una dintre primele societăţi româno-franceze a luat ființă în 1991, o societate mixtă realizată între statul român şi francez. Deci am asistat la începuturile acestei cooperări după deschiderea României către Europa.
Vizita preşedintelui Franţei se înscrie în aceste relaţii de cooperare economică şi politică şi în cadrul vizitei sale va merge la Laserul de la Măgurele, va inaugura fabrica de la Ghimbav, o investiţie franco-germană, va avea loc un mic forum economic, la care voi participa alături de alţi administratori ai Camerei franceze de comerţ în România şi sperăm că această vizită să impulsioneze mai departe relaţiile politice şi economice dintre cele două ţări, pentru că sunt foarte importante.
Franţa este al patrulea investitor străin pe teritoriul României cu sume notabile de investiţie, 7 miliarde de euro pe an.

Constantin Rudnițchi: Da, şi cu câteva companii foarte importante, Dacia, Orange, BRD, etc. Trebuie notat că sunt 3000 de companii cu capital francez în România, care asigură 135 000 de locuri de muncă şi contribuie cu 15 la sută la Pib-ul naţional. Care sunt principalele obstacole pentru firmele franceze care doresc să investească în România?

Avocat Dana Gruia Dufaut: Înainte de a vorbi de obstacole trebuie discutate şi aspectele pozitive. Ce oferă România astăzi după 25 de ani de la deschidere?
România are încă multe atuuri, fiind a doua țară în Europa de Est după Polonia, a doua piaţă de desfacere pentru investitori, are stabilitate politică, macroeconomică şi din punct de vedere al legislaţiei are resurse umane şi un mediu cultural deschis business-ului francez. Acestea sunt punctele pozitive.
Există însă şi obstacole cu care se confruntă investitorii francezi sau străini în România, nivelul relaţiei cu administraţia, birocraţia şi corupţia sunt o mare problemă în România, nivelul condiţiilor de investiţii, lipsa unei infrastructuri. Dacia de exemplu se plânge mereu de lipsa unei infrastructuri. E vorba nu numai de lipsa infrastructurii rutiere, dar și a celei feroviare și de navigație. Sunt nişte elemente care împiedică dezvoltarea pe teritoriul României a investiţiilor. De asemenea un factor îngrijorător îl constituie factorul uman, lipsa unei forţe de muncă specializată. Din păcate mulţi oameni bine formaţi au plecat din România. Trebuie gasită soluţia de a le arăta acestora că se pot dezvolta din punct de vedere profesional şi în România, să se întoarcă în ţară; dar şi noua generaţie trebuie formată, formarea meseriilor de care astăzi întreprinderile au nevoie.

Constantin Rudnițchi: Ce strategie de dezvoltare aveţi pe termen scurt, chestiune legată de societatea de avocatură, ce arii de practică intenţionaţi să consolidaţi pe viitor, ce credeţi că se va dezvolta în România în viitor?

Avocat Dana Gruia Dufaut: După o activitate de 25 de ani de avocatură, cu un cabinet înfiinţat în România cu 30 de oameni îmi doresc să dezvolt această echipă şi să creştem în continuare. Astăzi cabinetul are cam 70 la sută din volum pe consultanță  şi 30 la sută pe litigii pe arbitraje.
Obiectivele pentru viitor ar fi consolidarea echipei mai departe şi extinderea serviciilor oferite.
Ca orice creator îmi doresc să rămână ceva din ceea ce am creat şi cred că avocaţii colaboratori şi asociaţi au un potenţial în a finaliza tot ceea ce am creat. 
Parafrazându-l pe Steve Jobbs munca îţi ocupă o mare parte din viaţa ta şi singurul mod în care să te simţi cu adevărat satisfăcut este să faci ceea ce crezi că este o muncă extraordinară şi mai ales să iubeşti ceea ce faci. Acesta a fost crezul meu şi îmi va fi în continuare.Vă mulţumesc!

Rubrica Expert la RFI din 12 septembrie 2016