Cărţi, filme, muzici şi alte distracţii din comunism

Ce scriitori aveau succes la public în România comunistă? Cum puteai să obţii pe sub mînă cărţile sau discurile preferate? Cine lua parte la spectacolele Cenaclului Flacăra sau la Cîntarea României?

Autorii propun relatări emoţionante, amuzante sau insolite despre propriile experienţe culturale de dinainte de 1989. Împreună, poveştile lor formează o imagine de ansamblu a consumului cultural din comunism, în care cărţile, teatrul, muzica, filmele, revistele erau tot atîtea pete de culoare pe fundalul unei perioade apăsătoare şi cenuşii.

Dan Lungu (n. 1969) este unul dintre cei mai apreciaţi şi mai traduşi scriitori din noua generaţie, cărţi ale sale fiind publicate în limbile franceză, germană, italiană, spaniolă, poloneză, slovenă, maghiară, bulgară, greacă şi turcă. 

La Editura Polirom a mai publicat volumele de proză scurtă Băieţi de gaşcă (ed. I, 2005 ; ed. a II a, 2013) şi Proză cu amănuntul (ed. a II a, 2008), precum şi romanele Raiul găini-lor (ed. I, 2004 ; ed. a II a, 2007 ; ed. a III a, 2010 ; ed. a IV a, 2012), Sunt o babă comunistă ! (ed. I, 2007 ; ed. a II a, 2011 ; ed. a III a, 2013 ; ecranizat în 2013, în regia lui Stere Gulea), Cum să uiţi o femeie (ed. I, 2009 ; ed. a II a, 2010 ; ed. a III a, 2011) şi În iad toate becurile sunt arse (2011). Tot la Polirom a coordonat volumele colective Tovarăşe de drum. Experienţa feminină în comunism (2008, în colaborare) şi Str. Revoluţiei nr. 89 (2009, în colaborare). A fost distins, între altele, cu Premiul USR, filiala Iaşi, pentru proză (2005, 2010). În 2011, statul francez i a acordat titlul de „Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres” pentru contribuţii la îmbogăţirea patrimoniului cultural francez.

Amelia Gheorghiţă (n. 1988) este licenţiată în Comunicare şi Relaţii Publice la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi. Este responsabil de relaţii publice la Muzeul Literaturii Române din Iaşi şi asistent comunicare la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi. A fost gazda emisiunii culturale „Cultural echoes” la Radio Wid din Varşovia.

 

Adaugă un comentariu în modulul Facebook de mai jos şi ai şansa să câştigi opera "Cărţi, filme, muzici şi alte distracţii din comunism".
Cel mai pertinent comentariu este premiat de luni pâna vineri, dar nu pot fi atribuite 2 premii aceluiaşi participant.
 

Câştigători:

Iulian Sirbu
Eric Victor