Julie şi Julia

julie_si_julia.jpg

Julie şi Julia

Julie Powell s-a născut şi a crescut în Austin, Texas, acolo unde l-a cunoscut pe Eric, cu care ulterior s-a căsătorit. După ce în tinereţe a avut mai multe slujbe fără perspective, acum scrie îmbrăcată în pijamale, în Long Island City, Queens, în apartamentul ei de la mansardă.

Ajunsă la vârsta de 30 de ani şi împotmolită într-o slujbă de secretară fără perspective, Julie Powell se hotărăşte să demareze un ambiţios proiect: să gătească într-un an 524 de reţete din cartea Mastering the Art of French Cooking, scrisă de nonconformista Julia Child. Numai că reţetele nu sunt nici simple, nici puţine şi nici foarte clar explicate.

Julie se pune pe gătit şi — la sugestia lui Eric, soţul său (care se manifestă surprinzător de tolerant şi iubitor) — începe să-şi consemneze aventurile gastronomice pe un blog, spre deliciul cititorilor ei.

Întâlnirea dintre Julie şi Julia se dovedeşte a fi un punct de cotitură. Arta de a găti se transformă treptat în arta de a trăi frumos. Reţetele se succed ameţitor, cu gusturi şi arome tot mai diverse şi mai complicate, cititorul descoperind în cele din urmă reţeta bucuriei — adică însăşi esenţa vieţii.

Teribil de sinceră, amuzantă, ironică şi spontană, Julie Powell îşi aşterne viaţa pe hârtie. Ceea ce rezultă e o carte savuroasă despre fericirea aflată la îndemână. Şi despre cum putem găsi împlinirea căutând o simplă ieşire din rutină.

„Nu trebuie să-ţi placă mâncarea franţuzească sau gătitul, ca să te poţi bucura de proza vivace a Juliei Powell“, The Wall Street Journal.

„În ultimă instanţă, reiese că Julie şi Julia se potrivesc perfect. Ambele au un umor picant şi ating împlinirea nu doar prin gătit sau mâncat, ci mai mult prin scris“,The New York Sun.

„Powell nu este o zeiţă casnică. E o fiinţă autoritară şi degajată“, TIME Magazine.

Cartea a fost ecranizată în 2009, scenariul şi regia fiind semnate de Nora Ephron, în rolurile principale jucând Meryl Streep (Julia) şi Amy Adams (Julie).

Următoarea carte scrisă de Julie Powell este intitulată "Cleaving: A Story of Marriage, Meat, and Obsession".

Adaugă un comentariu în modulul Facebook de mai jos şi ai şansa să câştigi cartea „Julie şi Julia”.

Cel mai pertinent comentariu este premiat de luni pâna vineri, dar nu pot fi atribuite 2 premii aceluiaşi participant.

 

Câştigători:

Olimpia Popescu

Doina Ana Butman

Iulia Gabauceanu