Dejun dezbatere franco - român pe tema parteneriatelor public-privat în domeniul infrastructurilor de transport

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză  în România (CCIFER), în parteneriat cu Serviciul Economic al Ambasadei Franţei, secţia CCEF şi Ubifrance, şi cu sprijinul Ministerului român al Transporturilor, a organizat pe 10 februarie un dejun-dezbatere pe tema parteneriatelor public-privat în domeniul infrastructurilor de transport. Acest eveniment s-a înscris în cadrul parteneriatului strategic bilateral dintre România şi Franţa. 

Evenimentul a reunit 120 de participanţi, atât reprezentanţi ai comunităţii de afaceri, cât şi ai autorităţilor, şi s-a desfăşurat în prezenţa Ministrului Transporturilor, Doamna Ramona MĂNESCU, a Domnului Ciprian GORITA, consilier al Ministrului delegat pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, a Ambasadorului Franţei în România, dl Philippe GUSTIN, şi a dlui François BERGERE, Director General din cadrul Ministerului francez al Economiei şi Finanţelor.

Printre temele abordate s-au numărat dezvoltarea infrastructurilor de transport şi parteneriatul public-privat - un dispozitiv inovant pentru sectorul transporturilor.

Conform Doamnei Ramona MĂNESCU, dintre proiectele de infrastructură pe care Ministerul Transporturilor le propune a fi abordate în regim PPP/ concesiune se numără: renovarea şi administrarea principalelor 15 staţii de cale ferată din România; dezvoltarea de terminale intermodale rutier-feroviare - Centrul Intermodal de Transport Marfă Suceava; Magistrala 7  de Metrou Bragadiru – Voluntari; Plan de dezvoltare al Aeroportului Internaţional Timişoara –Traian Vuia; Terminal intermodal – Olteniţa; Platforma industrială în portul Constanţa Sud; Front de acostare – cheu fundat la -8,0 m în prelungirea Danei 12 în portul Midia; Front de acostare - Cheu fundat al platformei MID1.

De asemenea, Ministrul Transporturilor a amintit şi de strategia Dunării, un document care îşi propune să creeze din fluviile Dunărea și Rin o magistrală de transport pan-europeana.

La rândul său, Domnul François BERGERE a precizat că „experienţa franceză pune în evidenţă avantajele mecanismelor de parteneriat public-privat. Ele nu trebuie confundate cu o privatizare, ci cu un mod eficient de gestiune care permite autorităţilor publice să facă investiţii şi să dezvolte infrastructurile, beneficiind în acelaşi timp de competenţa şi resursele mediului privat”.

Dejunul-dezbatere a fost urmat de un seminar, la care au luat parte experţi din străinătate, cu scopul de a împărtăşi experienţa celor două ţări în domeniu.