Dejun dezbatere franco - român pe tema parteneriatelor public-privat în domeniul infrastructurilor de transport
Evenimentul a reunit 120 de participanţi, atât reprezentanţi ai comunităţii de afaceri, cât şi ai autorităţilor, şi s-a desfăşurat în prezenţa Ministrului Transporturilor, Doamna Ramona MĂNESCU, a Domnului Ciprian GORITA, consilier al Ministrului delegat pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, a Ambasadorului Franţei în România, dl Philippe GUSTIN, şi a dlui François BERGERE, Director General din cadrul Ministerului francez al Economiei şi Finanţelor.
Printre temele abordate s-au numărat dezvoltarea infrastructurilor de transport şi parteneriatul public-privat - un dispozitiv inovant pentru sectorul transporturilor.
Conform Doamnei Ramona MĂNESCU, dintre proiectele de infrastructură pe care Ministerul Transporturilor le propune a fi abordate în regim PPP/ concesiune se numără: renovarea şi administrarea principalelor 15 staţii de cale ferată din România; dezvoltarea de terminale intermodale rutier-feroviare - Centrul Intermodal de Transport Marfă Suceava; Magistrala 7 de Metrou Bragadiru – Voluntari; Plan de dezvoltare al Aeroportului Internaţional Timişoara –Traian Vuia; Terminal intermodal – Olteniţa; Platforma industrială în portul Constanţa Sud; Front de acostare – cheu fundat la -8,0 m în prelungirea Danei 12 în portul Midia; Front de acostare - Cheu fundat al platformei MID1.
De asemenea, Ministrul Transporturilor a amintit şi de strategia Dunării, un document care îşi propune să creeze din fluviile Dunărea și Rin o magistrală de transport pan-europeana.
La rândul său, Domnul François BERGERE a precizat că „experienţa franceză pune în evidenţă avantajele mecanismelor de parteneriat public-privat. Ele nu trebuie confundate cu o privatizare, ci cu un mod eficient de gestiune care permite autorităţilor publice să facă investiţii şi să dezvolte infrastructurile, beneficiind în acelaşi timp de competenţa şi resursele mediului privat”.
Dejunul-dezbatere a fost urmat de un seminar, la care au luat parte experţi din străinătate, cu scopul de a împărtăşi experienţa celor două ţări în domeniu.