Angajamentul tinerilor români și francezi: către un serviciu civic european?

287167500_5653857747966022_2565166098111174109_n.jpg

Sursa imaginii: 
Institutul Francez din România

Ambasada Franței și Institutul Francez din România organizează alături de asociațiile franceze Collectif pour un Service Civique Européen și Unis-Cité o conferință dedicată implicării civice, vineri, 17 iunie 2022.

În cadrul prezentării priorităților Președinției franceze a Consiliului Uniunii europene din 9 decembrie 2021, președintele Republicii Franceze, domnul Emmanuel Macron, și-a anunțat intenția de a promova un serviciu civic european. Un astfel de sistem, care există în Franța, Germania, Italia și Luxemburg, permite oricărui cetățean european cu vârsta sub 25 de ani să efectueze un schimb universitar sau de ucenicie, un stagiu sau o acțiune asociativă cu durata de până la șase luni într-un alt stat membru al UE. La fel ca programul ERASMUS+, serviciul civic european ar trebui să permită aprofundarea sentimentului de apartenență la Europa.

România este un potențial partener în această inițiativă de implicare civică și societală. Asociațiile și autoritățile locale din România oferă programe de voluntariat extrem de variate tinerilor care doresc să se implice, să se pună în slujba comunității și să iasă în străinătate pentru a cunoaște o altă cultură europeană.

Pentru a dezvolta acestă tematică dar și a face schimb de experiență, conferința este deschisă tuturor celor interesați.

Le collectif pour un service civique européen este o mișcare a tinerilor europeni sub 30 de ani care își propune să-i familiarizeze pe aceștia cu experiența serviciului civic într-un alt stat membru.

Unis-Cité este o asociație deschisă tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani, astfel încât aceștia să își poată dedica o etapă din viață solidarității și angajamentului în serviciul comunității.