Mai este Franța destinație universitară?

burse.jpg

Sursa imaginii: 
Institutul Francez

Deschiderea apelului la candidaturi, ediția 2022-2023, a programului de Burse ale Guvernului Francez - nivel Masterat și Doctorat

Ca în fiecare an, Ambasada Franței și Institutul Francez din România lansează Bursele Guvernului Francez, competiția pentru obținerea unei burse de Master sau Doctorat destinată studenților români care doresc să își continue studiile în Franța. Bursa guvernamentală propriu-zisă de Master este în valoare de 700 euro/lună iar cea de Doctorat de 1.415 euro/lună, timp de 4 luni, cu posibilitatea de prelungire pe perioada celor 3 ani de Doctorat. La fiecare dintre ele se adaugă și alte avantaje precum plata taxelor de înscriere universitară de până în 5.000 euro, asigurarea socială și de răspundere civilă, posibilitatea de cazare în campusul universitar, în funcție de locurile disponibile, și primirea şi consilierea pe toată durata sejurului de studii de către Campus France. De asemenea, anul acesta, Campus France lansează campania „Rendez-vous en France” axată pe trei aspecte esențiale unei reveniri la studii „à la française”: excelența la nivel academic, posibilitatea de studiu și în limba engleză și vaccinarea pentru toți studenții internaționali.

De ce Franța? Pentru că este primul partener al României la nivel universitar și științific și pentru că atribuie cel mai mare număr de burse studenților români. Mai mult, se află pe locul 3 în clasamentul Shangai 2021, al celor mai bune instituții universitare la nivel mondial. Iar pe plan național, investițiile franceze ocupă locul 4 în timp ce firmele franceze pun la dispoziție un număr de aproximativ 100.000 de locuri de muncă.

Dar, mai este Franța o destinație universitară? Republica Franceză este pe locul 2 în alegerile studenților Erasmus români și la nivel de mobilitate individuală se menține în top 5, pe locul al 4-lea,  după Germania, Anglia și Italia, cu un număr de 4.000 de studenți români în Franța în perioada 2019-2020. În plus, Franța oferă pregătire la cel mai înalt nivel atât în franceză cât și în engleză. Study in English, do it in France!

În 2021 filierele predominante alese de bursierii  români sunt: inginerie, științe umane și sociale, drept, economie și management. Printre universitățile aflate pe listă sunt cele de renume mondial precum Sorbonne Université, Université Paris-Saclay, Sciences Po dar și cele din alte regiuni precum ENS din Lyon, ENSAI Rennes, Université de Poitiers, Université Grenoble Alpes sau Université Clermont Auvergne. Pentru a menține contactul cu Franța, la întoarcerea în România, bursierii se pot înscrie automat în rețeaua de excelență France Alumni Roumanie.

Întreg acest tablou este menit a încuraja studenții români în sensul continuării studiilor la nivel înalt în Franța, după doi ani de pandemie și într-un context istoric favorabil. Începând cu anii '90, Ambasada Franței în România și Institutul Francez au implementat o strategie de susținere a mobilității studenților români care doresc să beneficieze de o experiență într-o universitate din Franța, pentru a încuraja și a valoriza formarea unei forțe de muncă francofone cu o calificare superioară pe piața românească, dar și cu scopul de a contribui la îmbunătățirea cooperării dintre cele două țări. Această strategie, prin care, până în prezent, peste 4.000 de tineri români au beneficiat de burse în Franța, se traduce și azi prin lansarea Burselor Guvernului Francez la care cei interesați sunt invitați să se înscrie până pe data de 4 martie 2022.