Violonistul Nicolas Dautricourt și octetul său vor interpreta, pe 25 septembrie, pe scena Ateneului Român, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, un omagiu adus celebrului compozitor român: Proiectul Enescu

Unul dintre cei mai străluciți violoniști francezi ai generației sale, Nicolas Dautricourt va prezenta „Proiectul Enescu” pe scena Ateneului Român, sâmbătă, 25 septembrie. Alături de el vor interpreta Cvartetul francez Capriccio și alte nume sonore ale scenei muzicale române: altistul Răzvan Popovici, violoncelistul Valentin Răduțiu și violonistul Valentin Șerban, marele câștigător al Finalei de Vioară la Concursul Internațional George Enescu.

Nicolas Dautricourt, absolvent al Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris și laureat a numeroase premii (printre care Premiul Georges-Enesco oferit de Societatea franceză a Autorilor, Compozitorilor și Editorilor Muzicali), este autorul unui proiect-omagiu adus marelui compozitor român: Proiectul Enescu. Acesta se constituie din două secvențe distincte. Intr-o primă etapă propune o selecție de teme pentru orchestră de coarde: Enescu -Aubade pentru trio de coarde; Bartók - Selecție din cele 44 de duouri pentru două viori; Ysaÿe - Sonata pentru vioară solo nr. 3 op. 27, Ballade, dedicată lui George Enescu; Massenet - Méditation de Thaïs și Ravel - Pavana pentru o infantă defunctă.

În cea de-a doua etapă, muzicienii vor executa Octetul pentru coarde op. 7 de George Enescu dar și o lucrare în premieră mondială. Astfel, acest concert excepțional reprezintă, de asemenea, prilejul de a premia un tânăr compozitor român, câștigător al concursului de compoziție din acest an organizat de Institutul Francez și Château Pape-Clément. Este vorba despre George-Ioan Păiș, a cărui lucrare, Amintire deformată, va fi interpretată de octetul dirijat de Nicolas Dautricourt.

Născut în 1994, la Cluj-Napoca, George-Ioan Păiș a studiat compoziție jazz-pop în cadrul Universității Naționale de Muzică București, la clasa prof. Andrei Tudor. Este laureat al mai multor concursuri de compoziție printre care „Coloana Infinitului” la care a primit Premiul I pentru lucrarea „Zborul Păsărilor de Aur” sau „Ștefan Niculescu” în cadrul căruia lucrarea sa „Mic insectar suprarealist”a primit cea mai înaltă distincție. În calitate de câștigător al concursului organizat de Institutul Francez, George-Ioan Păiș va primi o bursă în valoare de 1500 € (oferită de domnul Bernard Magrez) și, în 2022, va beneficia de o rezidență de creație în Franța.

 

Ambasada Franței și Institutul Francez din România sunt parteneri de lungă durată ai Festivalului Internațional George Enescu. Acest eveniment de rezonanță mondială, condus vreme de 30 de ani de Mihai Constantinescu, și sub înaltul patronaj al Președintelui României (Klaus Iohannis), și al Președintelui Republicii Franceze (Emmanuel Macron) are în programarea sa de acest an o bogată prezență franceză: Orchestra Națională a Franței condusă de Cristian Măcelaru, Opera din Marseille, Ansamblurile Les Arts florissants, L’Arpeggiata și Les Dissonances, violonistul David Grimal, dirijorul Jérémie Rhorer, contratenorul Philippe Jaroussky sau violoncelistul Gauthier Capuçon.

 

Mai multe informații :

www.institutfrancais.ro /

https://www.festivalenescu.ro/festival-2021/program/

și rețele sociale ale Institutului Francez (Facebook, Instagram și Twitter)