Agricultura românească într-o Europă mai verde. Puncte forte, puncte slabe

Cum întinerim mediul rural și care este cel mai bun mod de a sprijini fermierii români în mod durabil: instalarea tinerilor fermieri la sate, tranziția generațiilor? Cum se poate reduce deficitul comercial cu produse agroalimentare, care sunt mijloacele? Poate România să îndeplinească propunerile Comisiei Europene privind condiționalitățile de mediu? 

Vă invităm să vă alăturați acestui eveniment online gratuit, pentru a afla cum poate agricultura românească să asigure un sistem alimentar durabil, respectând standardele și obiectivele UE. 
 
Pentru a vă înregistra participarea și pentru a afla mai multe informații, contactați:
Constantin Rudnițchi ([email protected])
Accesul se va face în baza unui link care va fi transmis doar în urma confirmării de participare. Vă rugăm să confirmați participarea până vineri, 12 februarie 2021, ora 16:00.
 
Agenda evenimentului
 
Data desfășurării: 15 februarie 2021, orele 11:00 – 13:00
Locul: online, prin platforma Zoom
 
Speakers: 
 
Adrian Oros, ministrul agriculturii (in curs de confirmare)
Florian Ciolacu, director executiv al Clubului Fermierilor Români
Eugen Voicu, reprezentant al Holde Agri Invest, companie care administrează 7.000 de hectare de teren în județele Călărași, pe care se cultivă predominant rapiță și soia, și Teleorman, pe care se cultivă, în principal, în regim ecologic 
Dan Hurduc, fermier, administrează o suprafață de peste 2.000 de hectare de teren pe care cultivă grâu, rapiță, floarea soarelui, porumb și mazăre, în județul Vaslui
Ciprian Olteanu, fermier, administrează 3.000 de hectare de teren în județul Călărași 
Florin Constantin, consultant în strategie pentru firmele din sectorul agricol 
Roxana Pătărlăgeanu, prodecan al Facultății de Economie Agroalimentară și a Mediului 
Mihaela Gherghișan, corespondent RFI Romania la Bruxelles
 
Moderator: Constantin Rudnițchi, realizator RFI Romania, emisiunea „Rural” 
 
Teme:
- Stadiul elaborării Planului Național Strategic;
- Proiecte agricole din spațiul rural incluse în Programul Național de Relansare și Reziliență;
 
Viitoarea Politică Agricolă Comună este esențială pentru Pactul Verde european și pentru atingerea obiectivelor ambițioase în materie de mediu, asumate de Comisia Europeană și de Parlamentul European, iar fermierii europeni vor avea un rol cheie în combaterea schimbărilor climatice, în protejarea mediului, conservarea peisajelor și a biodiversității. 
 
Fermierii români trebuie să rămână și după anul 2023, când probabil va deveni operațională noua PAC, racordați la subvențiile agricole europene și pentru a face față provocărilor trebuie să știm unde se află agricultura românească în prezent și care sunt direcțiile de dezvoltare, pentru următorii ani, în acord cu obiectivele UE.