Podcasturile #newTogether – viitorul înseamnă dialog

Deşi ne-a îndepărtat fizic de semenii noştri, anul 2020 ne-a învăţat să ne ascultăm mai mult unii pe ceilalţi. Aceasta este una dintre experiențele comune ale celor 60 de artişti austrieci şi români  care au luat parte, la invitaţia Forumului Cultural Austriac Bucureşti (FCA), la experimentul online #newTogether, desfăşurat în lunile aprilie şi mai 2020, în timpul perioadei de izolare şi carantină (lockdown). 

Schimbul lor de idei într-un moment de criză sanitară şi socială profundă este materialul care a inspirat filmul documentar #newTogether – visions for a new together/gânduri despre un nou împreună realizat de regizoarea Carmen-Lidia Vidu (ce va avea premiera în 2021), dar şi seria de podcasturi #newTogether – viitorul înseamnă dialog, pe care FCA o lansează începând cu 21 decembrie 2020. Cele două demersuri documentare video şi audio reprezintă şi punctul de pornire al unui amplu demers de dialog cultural româno-austriac ce va include o serie de proiecte bilaterale, realizate între 2021 şi 2023 de Forumul Cultural Austriac Bucureşti şi partenerii săi, sub egida Ministerului federal austriac al Afacerilor Europene şi Internaţionale.

La finalul unui an dificil şi cu totul atipic pentru ultimele decenii, în aşteptarea premierei offline a documentarului #newTogether – visions for a new together, programată pentru 2021, imediat ce condiţiile sanitare o vor permite, regizoarea Carmen-Lidia Vidu şi Forumul Cultural Austriac Bucureşti dezvăluie teaserul producţiei. Acest foarte scurt metraj de animaţie – realizat în colaborare cu editoarea Cristina Baciu – a fost conceput ca o sinteză a ambianţelor sonore ale anului 2020. Un peisaj hibrid, compus din sunete naturale şi artificiale, în care fiinţa umană îşi caută încă locul...
Teaserul documentarului #newTogether – visions for a new together poate fi vizionat pe noul canal YouTube al FCA (se recomandă audiţia la cască) – https://youtu.be/y33QYxXoZJQ 

În acelaşi timp, la iniţiativa regizoarei Carmen-Lidia Vidu, Forumul Cultural Austriac Bucureşti propune o serie de podcasturi realizate de jurnalistul Andrei Popov. Întâlnirile audio #newTogether – viitorul înseamnă dialog se doresc un complement al documentarului şi vor aborda teme de discuţie sugerate de cei 60 de artişti austrieci şi români în cadrul experimentului video online de la începutul anului. Primul podcast #newTogether – viitorul înseamnă dialog: De vorbă cu un ecran  analizează contextul în care a apărut proiectul #newTogether şi explică etapele parcurse de la intenţie la realizarea filmului documentar.
Episodul 1, De vorbă cu un ecran, al seriei #newTogether – viitorul înseamnă dialog poate fi ascultat pe noul canal Soundcloud al FCA (se recomandă audiţia la cască) – https://soundcloud.com/user-175473398/podcast-newtogether-viitorul-inseamna-dialog-episodul-1-de-vorba-cu-un-ecran 

„Filmul #newTogether – visions for a new together este o rotiţă dintr-un proiect în desfăşurare si exact asta îi dă valoare. Faptul că nu e doar un film, ci o parte dintr-un mecanism care e un real eveniment cultural. Urmează noi proiecte, podcasturi, întâlniri, discuţii, viziuni pe această temă. Totul se leagă într-un produs cultural amplu, care vorbeşte despre dialog social, cultural, financiar, emoţional, interetnic”, arată Carmen-Lidia Vidu, regizoarea documentarului.

„O criză implică, întotdeauna, posibilitatea de a opera o schimbare în bine şi de a contribui la dezvoltarea pozitivă a societăţii. Este suficient să ne uităm la multitudinea de idei noi şi creative ale apărute în ultimul timp, în condiţiile necesităţii adaptări oamenilor la noul context. Ne dorim să contribuim cu proiectul nostru la amplificarea acestui proces creativ, pentru a contura idei şi viziuni despre noul nostru împreună”, adaugă Thomas Kloiber, directorul Forumului Cultural Austriac.

Într-adevăr, această etapă este startul proiectului de anvergură #newTogether, pe care Forumul Cultural Austriac Bucureşti îl va derula între 2021 şi 2023, în contextul pregătirilor pentru Timișoara 2023 - Capitală Culturală Europeană. Creat la iniţiativa artistei vizuale și expertei austriece în drepturile fundamentale, Beate Winkler, acest proiect de artă şi dialog social, este realizat în cadrul programelor „Creative Austrians” şi „Shaping our common future” ale Ministerului austriac al Afacerilor Europene şi Internaţionale. El se doreşte un hub de idei cu implementare concretă şi va propune expoziţii, ateliere, conferinţe, dezbateri, performance-uri, proiecții de film etc. despre modurile în care societăţile austriacă, românească şi europeană, în general, se transformă în contextul noilor provocări internaționale.

Filmul documentar #newTogether – visions for a new together
Proiect produs de Forumul Cultural Austriac Bucureşti
Concept – Thomas Kloiber / Andrei Popov
Regia – Carmen-Lidia Vidu
Editor – Cristina Baciu
Un proiect susţinut de Raiffeisen Bank România
În curând…

Credite foto – © Carmen Lidia Vidu/FCA

Pentru contacte de presă şi programări de interviuri, vă rugăm să luați legătura cu Andrei Popov, responsabilul pentru relaţia cu presa al Forumului Cultural Austriac ([email protected] ; 0723.17.47.96