Campania Intră în Cercul solidarITății!: o șansă la digitalizarea comunităților defavorizate

Pandemia de Covid19 și măsurile luate de autorități pentru stoparea acesteia au evidențiat atât nevoia de a proteja mediul înconjurător, precum și cea de digitalizare a comunităților  defavorizate. Mutarea școlii în mediul virtual a evidențiat numărul crescut al elevilor din aceste comunități care nu beneficiază de echipamente IT. Un studiu IRES realizat în perioada 27-30 aprilie a evidențiat faptul că 32% dintre elevii din România nu au acces la echipamente electronice. 

 

Cu ocazia Zilei Internaționale a Mediului 2020, celebrată pe 5 iunie, ECOTIC și GreenWEEE, cu sprijinul APDETIC, Școala Informală de IT, Ateliere fără Frontiere și RFI au lansat campania Intră în cercul solidarITății!. Ținând cont de beneficiile de protecția mediului pe care le aduce reutilizarea echipamentelor, campania oferă un impuls publicului care dorește să fie parte din această mișcare la nivel global, prin donarea de echipamente IT care vor fi pregătite petru reutilizare și apoi donate comunităților defavorizate. 

”Perioada prin care trecem necesită un mod mai responsabil de a gestiona produsele și materialele pe care le folosim. În cazul aparatelor electronice folosite, reutilizarea prezintă o provocare și o oportunitate, de a reducere „decalajul digital” și de a oferi dispozitivele testate persoanelor care au nevoie de ele. Ca reciclator, susținem extinderea duratei de viață a dispozitivelor, scopul nostru fiind să conservăm resursele naturale și să protejăm mediul înconjurător” a declarat Marius Costache, Director General Green WEEE.

Aflată la cea de–a patra ediție, campania se desfășoară în perioada 5 iunie – 20 octombrie 2020, adresându–se companiilor mari și mici care sunt invitate să doneze echipamentele IT care altfel ar fi casate și, astfel, să contribuie în mod activ la digitalizarea beneficiarilor din zone defavorizate. Luând în considerare nevoia crescândă de digitalizare, în acest an organizația estimează donarea a câteva sute de echipamente IT. Acestea vor fi pregătite pentru reutilizare de către Ateliere fără Frontiere urmând a fi apoi donate. În vederea predării laptopurilor, unităților centrale și a monitoarelor, companiile sunt invitate să completeze formularul disponibil pe www.ecotic.ro.

Școlile, centrele de plasament sau ONG–urile care doresc să beneficieze de aceste dotări sunt invitate să completeze formularul disponibil pe www.ecotic.ro

Donațiile de echipamente IT din edițiile anterioare au ajuns atât în școli din zone defavorizate precum și în ONG–uri care lucrează cu copii sau cu persoane defavorizate. Astfel, amintim câțiva dintre beneficiari: Școala Gimnazială Constantin Langa din comuna Miroslava, județul Iași, Colegiul Național Gheorghe Vrânceanu din Bacău, Școala Gimnazială Mihai Eminescu din comuna Lipova, jud. Bacău, Grupul Școlar Feldru din județul Bistrița Năsăud, organizațiile S.O.S Satele Copiilor, Mia’s Children și MagiCamp.
 
 “Inițiem această campanie de colectare și donații de echipamente IT în contextul amplificării educației online determinate de pandemie și al accesului redus la tehnologie al multor comunități din mediul rural. Astfel, multe calculatoare, în urmă recondiționării, vor capătă o nouă viață prin utilizarea lor de către școli, centre de plasament sau ONG-uri” a declarat Valentin Negoiță, Președinte ECOTIC.
 
Intră în cercul solidarITății face parte din campania națională de informare „Fii la tine-n țară la fel ca afară”, organizată de ECOTIC în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Scopul acesteia este de a contribui la conștientizarea publicului românesc în privința comportamentului corect față de un tip de deșeuri: DEEE - deșeuri de echipamente electrice și electronice. Detalii despre campanie pe fiiintara.ecotic.ro