Iulian Bocai, câștigătorul Concursului de Debut al Editurii Polirom - 2018

iulian-bocai-ciudata-si-induiosatoarea-viata.jpg

Ciudata şi înduioşătoarea viaţă a lui Priţă Barsacu, de Iulian Bocai
Ciudata şi înduioşătoarea viaţă a lui Priţă Barsacu, de Iulian Bocai
Image source: 
Editura Polirom

Iulian Bocai este câștigătorul Concursului de Debut al Editurii Polirom, ediția 2018, cu volumul "Ciudata şi înduioşătoarea viaţă a lui Priţă Barsacu".

Priţă Barsacu s-a născut şi creşte într-un sat de câmpie de pe malul Oltului, în apropierea unei hidrocentrale, care deseori ia ca tribut vieţi omeneşti, transformându-le apoi în energie electrică.

Băiatul străbate lumea copilăriei lui împotriva curentului, candid şi curios, pasionat precoce de ştiinţele naturii, neasemănându-se cu nimeni, dar fiind nevoit să semene cu toţi. Trecerea sa meteorică prin viaţă e o aventură a cunoaşterii naturii umane, dar mai ales a lumii necuvântătoarelor, de care se apropie cu pasiunea primilor naturalişti şi cu rigoarea naivă a taxonomistului amator.

„Bildungsnovella” lui Iulian Bocai este un caleidoscop al primei copilării într-o lume a lipsurilor, a cruzimii şi a violenţei, iar forţa ei stă în scriitura ironică şi în aceeaşi măsură plină de înţelegere, care nu lasă povestea să devină o simplă fabulă socială, ci face din ea o încercare de a salva de la uitare o lume anonimă, frumoasă şi sălbatică.

„Mă simt obligat să-i previn pe cititorii acestei povestiri că riscă să fie pe fond afectaţi emoţional, aşa cum mi s-a întâmplat şi mie. Oricât am fi de obişnuiţi deja cu atrocităţi de viaţă şi de limbaj (Céline, Bataille, Pynchon, Burroughs etc.), ceea ce se întîmplă în aceste câteva zeci de pagini nu ne şochează mai puţin. Întâlnim aici o lume de jos (de foarte jos, sociologic vorbind), văzută de jos (adică dinăuntru, stilistic vorbind), o lume despre care ne e greu să credem că există în penuria, precaritatea şi brutalitatea ei de comportament şi de expresie – o lume pe care autorul ne-o aduce în faţă cu o nonşalanţă jucată, cu un fel de cinism inocent, modul său de a învălui (protector) evoluţia personajului principal. Talentul lui Iulian Bocai se vădeşte în fineţea observaţiei psihologice, în comentariul indirect liber care îngână ironic gesturi şi replici, în morala implicită a acestei povestiri înfricoşătoare şi înduioşătoare în acelaşi timp.” (Mircea Martin)

Iulian Bocai (născut în 1986) este absolvent de Literatură universală şi comparată al Universităţii din Bucureşti. Între 2010 şi 2012 a făcut un masterat de Teoria literaturii la Facultatea de Litere şi începând cu 2015 studiază pentru un doctorat în istorie intelectuală la aceeaşi facultate, unde a ţinut seminare de Teoria literaturii şi Poezie modernă.

Din când în când, traduce din engleză, franceză şi germană. În rest, scrie ce-i trece prin cap şi vrea să facă din asta o ocupaţie permanentă.

Volumul Ciudata şi înduioşătoarea viaţă a lui Priţă Barsacu, de Iulian Bocai, va fi lansat în cadrul Târgului de Carte Bookfest 2018 (30 mai - 3 iunie, Romexpo, București).

Câștigătorului ediției 2017 a Concursului de Debut al Editurii Polirom este Alexandru Done, Downshifting.

Sursa : Editura Polirom