Tânăr în Europa, 6 decembrie

muresan.jpg

Eurodeputatul Sigfried Mureșan
Image source: 
RFI România (arhiva)

Parlamentul European a adoptat săptămâna trecută Bugetul Uniunii Europene (UE) pentru anul 2018 în valoare totală de peste 160 miliarde de euro. Vestea bună pentru tineri este că au crescut cu 54 de milioane de euro alocările pentru Programul de mobilitate universitară „Erasmus+”., ajungându-se acum la 2,3 miliarde de euro.

Prin această creștere, spune eurodeputatul Siegfried Mureșan, negociator- șef pentru bugetul Uniunii Europene, vor fi acordate anul viitor câteva zeci de mii de burse în plus pentru tinerii europeni.

Este o reușită a acestui buget, în condițiile în care jumătate din cererile de bursă „Erasmus+” au fost respinse în 2017 din cauza lipsei fondurilor, mai spune eurodeputatul.

În calitate de negociator-șef al Parlamentului European pentru acest buget,Siegried Mureșan spune că a reușit, după mai bine de 9 luni de negocieri, să obțină fonduri suplimentare pentru domeniile pe care le-a considerat prioritare la nivel european anul viitor: creștere economică, locuri de muncă și siguranță.

Bugetul pe anul viitor alocă bani și pentru Programul de acordare a unui bilet gratuit de tren valabil timp de o lună în 30 de țări europene pentru fiecare tânăr care împlinește 18 ani și care vrea să viziteze Europa. Programul primește o finanțare inițială pentru anul viitor de 12 milioane de euro, iar, ulterior, alocările vor crește pe măsură ce tinerii vor fi tot mai informați despre acest program și vor aplica pentru obținerea biletului gratuit de vizitare a Europei.

Este pentru prima dată când bugetul UE tratează propaganda rusă și fenomenul „fake news” ca o amenințare și finanțează în mod corespunzător măsuri de combatere a acestor pericole, mai spune Siegfried Mureșan.

Pentru început însă vă invităm să o cunoașteți pe Camelia Saranciuc, o liceeană din Republica Moldova.

Toate edițiile emisiunii Tânăr în Europa: http://www.rfi.ro/tag/tanar-europa

Tânăr în Europa, 6 decembrie 2017
701

Facebook comments