România, paradisul braconierilor. Care sunt cele mai vânate păsări?

romania_paradis_braconieri_ciocarlii.jpg

Mii de păsări cântătoare, braconate anual în România
Mii de păsări cântătoare, braconate anual în România

Societatea Ornitologică Română (SOR) semnalează noi cazuri de braconaj. Cele mai căutate sunt păsările cântătoare, în special ciocârliile.

Invitatul lui Cosmin Ruscior la emisiunea Planeta Verde este Ovidiu Bufnilă, responsabil comunicare la SOR.

 

 

„Este perioada în care se vânează ciocârlia şi mă bucur că la 1 noiembrie se opreşte sezonul de vânătoare la ciocârlie. De ce? Pentru că de fapt, ciocârlia este folosită în România ca specie umbrelă, pentru a bracona tot ce înseamnă pasăre cântătoare”, spune el.

De ce sunt atâtea cazuri de braconieri italieni?

„Pentru că în Italia, păsările cântătoare se mănâncă, există o tradiţie a lor de a mânca pasăre cântătoare”, explică Ovidiu Bufnilă.

Care sunt cele mai frecvente metode folosite de braconieri?

„Există români care braconează păsări cântătoare, pentru a le ţine în colivii, pentru cântecul lor şi aici mă refer la sticlete, la scatiu, la păsările care pot fi întâlnite uşor şi în apropiere de oraşe. Lângă Bucureşti se ştia că pe Lacul Morii şi în Parcul Natural Văcăreşti erau adevărate focare, se vindeau după aia în pieţe şi în Oboare.

Ideea este simplă: cei care braconează pentru a mânca vânează, le împuşcă, cei care vor să le prindă vii folosesc alte metode. Pomul cu clei. Ung nişte beţe cu un clei foarte puternic, le pun în mijlocul unei câmpii, pot pune o pasăre captivă ca şi chemătoare, să se audă cântecul ei, atunci apar indivizi din aceeaşi specie, de exemplu, sticlete şi au nevoie să se aşeze pe ceva, se aşează pe clei. În momentul ăla se prinde şi piciorul, se prinde şi aripa. Smulg pasărea de pe cleiul ăla, pentru că nu-i chiar uşor de scos, cleiul e foarte-foarte puternic, îi mai taie din aripi sau i le leagă la spate cu sârmă (...) şi apoi le scot la vânzare”, spune reprezentantul SOR.

 

Ediţii anterioare ale emisiunii Planeta Verde: http://www.rfi.ro/emisiuni/planeta-verde

 
Emisiunea Planeta Verde din 30 octombrie 2017. Invitat: Ovidiu Bufnilă (SOR). Tema: braconajul păsărilor cântătoare