Agricultura, cu sau fără erbicide? Fermierii așteaptă decizia CE în cazul glifosatului

griu_glifosat.jpg

Fermierii spun că în lipsa glifosatului nu vor mai putea produce nimic
Fermierii spun că în lipsa glifosatului nu vor mai putea produce nimic
Image source: 
RFI

Câțiva fermieri români se declară pregătiți să dea în judecată Comisia Europeană în eventualitatea în care nu va mai fi permisă folosirea în agricultură a glifosatului.

Este vorba de un erbicid, substanță folosită pentru curățarea câmpurilor de buruieni, iar fermierii spun că în lipsa glifosatului nu vor mai putea produce nimic. Decizia ar urma să fie luată în 25 octombrie, prin vot al delegaților din statele comunitare.

Franța și Italia, state în care fermierii folosesc glifosat din anii ’70, și-au exprimat deja intenția de a vota împotriva propunerii Comisiei privind glifosatul. Alte țări, cum ar fi Grecia, Germania, Irlanda și Portugalia nu au luat încă o decizie, în timp ce Regatul Unit, Olanda, Spania, Danemarca, Suedia, Estonia, Bulgaria și Letonia au declarat că intenționează să sprijine reînnoirea utilizării glifosatului.

Recent, președintele francez Emmanuel Macron spunea că Franța va ajuta fermierii să renunțe la folosirea glifosatului prin finanțarea cercetării alternativelor la această substanță chimică.

Fermierii din România, la fel ca și cei din statele central și est-europene, spun că deocamdată substanța nu poate fi înlocuită pentru că nu există alternativă. Discutăm acest subiect cu Cornel Stroescu, fermier din județul Mehedinți.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: http://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat de fermierul Cornel Stroescu