Catalonia nu are instituțiile pentru exercitarea independenței – Cristian Diaconescu

puigdemont_rahoy.jpg

Guvernul de la Madrid nu acceptă declaraţia de independență şi nu consideră referendumul sau rezultatul lui valide
Guvernul de la Madrid nu acceptă declaraţia de independență şi nu consideră referendumul sau rezultatul lui valide
Image source: 
RFI

Madridul amenință Catalonia cu declanșarea procedurii de suspendare a autonomiei, adică punerea în aplicare a articolului 155 din Constituției. Premierul Mariano Rajoy a cerut oficial executivului catalan să spună clar dacă a proclamat sau nu independența provinciei.

Răspunsul liderilor separatiști din Catalonia nu a fost la fel de tranșant - semnarea declarației de independență este deocamdată un ”act simbolic”, spune purtătorul de cuvânt al guvernului regional. ”Declarația trebuie făcută de parlamentul Cataloniei”, ceea ce nu s-a întâmplat, a explicat purtătorul de cuvânt Jordi Turull.

Semnarea declarației de marți a fost ”un act simbolic prin care ne-am semnat toți angajamentul de a declara independența”, a adăugat el.

Guvernul de la Madrid s-a reunit miercuri după ce Catalonia a hotărât să continue pe linia declarării independenţei, agravând şi mai mult cea mai gravă criză cu care se confruntă ţara în ultimele decenii.

Liderul separatist a declarat marţi seara că va continua demersurile în vederea secesiunii, dar că le suspendă câteva săptămâni cu scopul de a facilita negocieri. În discursul pe care l-a susţinut în Parlamentul regional, Puigdemont a declarat că victoria zdrobitoare în referendumul de la 1 octombrie i-a dat guvernului său regional de la Barcelona mandatul să pună în aplicare vechiul vis al despărţirii de Spania.

Guvernul de la Madrid a răspuns că nu acceptă declaraţia şi că nu consideră referendumul sau rezultatul lui valide.

Discutăm evoluțiile de ultim moment în criza catalană cu Cristian Diaconescu, fost ministru de externe și consilier prezidențial.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: http://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

Ascultă interviul acordat RFI de fostul ministru de externe Cristian Diaconescu
498

Facebook comments