Jurnal Rural - 11 septembrie

jurnal_rural_1.jpg

Din 16 octombrie începe plata în avans a subvențiilor pentru fermieri
Din 16 octombrie începe plata în avans a subvențiilor pentru fermieri
Sursa imaginii: 
RFI

Anunț important al Comisiei Europene – executivul comunitar este de acord ca statele membre să plătească fermierilor un avans mai mare din plățile directe. Decizia vine în contextul în care mulți agricultori au fost afectați în acest an de vremea extremă.

În mai multe țări comunitare, vremea rece de la începutul anului, împreună cu o vară secetoasă, au provocat pagube importante fermierilor europeni. Plata avansului se refera la plățile directe pe care statele membre le fac în fiecare an începând cu 1 decembrie și până la 30 iunie. Guvernele europene pot plăti în fiecare an avansuri de maximum 50% din plățile directe și 75% din fondurile dedicate dezvoltării rurale, începând cu data de 16 octombrie.

Actuala decizie a Comisiei Europene permite acum statelor membre afectate de vremea nefavorabilă să plătească un avans de până la 70% pentru plățile directe și până la 85% pentru dezvoltarea rurală. De modificări vor beneficia zece state membre - Belgia, Cehia, Spania, Italia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Portugalia și Finlanda.

Lista poate fi însă actualizată cu încă 2 - 3 state membre, în funcție de rezultatul evaluărilor care sunt încă în curs, precizează Comisia Europeană.

Cât privește România, autoritățile au posibilitatea să plătească un avans de 50% din plățile directe. Ministrul Petre Daea spune însă că a transmis Comisiei informații privind recoltele afectate, mai ales în partea de vest a țării, pentru a putea crește avansul dat fermierilor până la 70%.

Avem bani pentru fermieri – Petre Daea

Recenta rectificare bugetară ar trebui să fie o veste bună pentru fermieri, susține șeful ministerului agriculturii, și asta pentru că pentru agricultură s-a alocat întreaga sumă în așa fel încât, începând cu data de 16 octombrie, să înceapă plata în avans a subvențiilor pentru fermieri. De asemenea, de la 1 decembrie ar urma să fie făcute plățile finale.

”Astfel,  fermierii vor avea banii la timp ca să-și execute lucrările, pentru că în agricultură, ce nu poți face astăzi, mâine s-ar putea să fie prea târziu sau mult prea costisitor”, a declarat ministrul agriculturii.

Petre Daea a mai anunțat că în această perioadă, reprezentanții APIA și ai direcțiilor agricole sunt în teren pentru efectuarea de verificări, astfel încât sumele să fie acordate cu respectarea legii.

Iar scad prețurile la alimente - FAO

Recoltele record de cereale au dus în august la scăderea prețurilor la alimente la nivel mondial, transmite FAO - Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură. Indicele prețurilor la produsele alimentare la nivel mondial a scăzut ușor în luna august, comparativ cu luna iulie, după trei luni consecutive de creștere, în condițiile în care perspectiva unor recolte consistente a dus la scăderea prețurilor la cereale, susțin reprezentanții organizației.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate de un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În luna august 2017, acest indice a scăzut cu 1,3%, comparativ cu luna iulie, până la un nivel de 176,6 puncte. În pofida scăderii din august, prețul global al alimentelor este cu 6% mai mare decât cel înregistrat în luna similară din 2016. Chiar dacă prețurile la alimente au crescut constant în lunile mai, iunie și iulie, economistul șef al FAO este de părere că stocurile mari nu vor lăsa loc pentru noi creșteri de prețuri în viitorul apropiat.

Morcovi și castraveți, pentru elevi

Guvernul anunță că ar fi suficienți bani pentru programul prin care elevii primesc în fiecare zi produse lactate și de panificație, dar și legume și fructe. Suma zilnică este de 2,05 lei, din care 6o de bani pentru porția de fructe și legume, 0,88 lei pentru lapte de consum și produse lactate fără adaos de lapte praf și 0,57 lei pentru produse de panificație. Aproximativ 2 milioane de preșcolari și elevi ar urma să beneficieze de acest program, iar banii vin de la bugetul de stat, dar și din partea Comisiei Europene.

Între produsele care pot fi distribuite sunt mere, pere, struguri de masă, prune, morcov, țelină, sfeclă roșie, ardei grași și castraveți proaspeți.

Pe parcursul săptămânii, unui preșcolar sau elev i se vor da gratuit 2 porții de fructe și/sau legume, 2 porții de lapte, o porție de produse lactate și 5 de produse de panificație.

Egiptul e din nou mofturos cu grâul importat

După discuțiile referitoare la grâul românesc, Egiptul ia în considerare și respingerea grâului din Franța. Este vorba de o cantitate de 59.000 de tone de grâu din Franța, achiziționat anterior de Autoritatea Generală pentru Aprovizionare din Egipt, pe motiv că prezintă semințe de mac. Aceasta ar fi a doua livrare de grâu către Egipt care este pusă sub semnul întrebării, ceea ce dă naștere la noi incertitudini cu privire la politica de import a autorităților de la Cairo.

Luna trecută, inspectorii de la Autoritatea pentru carantină au oprit o navă care transporta 63.000 de tone de grâu din România pentru conținut de semințe de mac.

Egiptul, cel mai mare importator mondial de grâu, a provocat confuzie pe piețele internaționale de cereale în 2015 când a respins o livrare de grâu pe motiv că are un conținut prea mare de cornul secarei. Confuzia de atunci i-a determinat pe traderi să boicoteze licitațiile organizate de Autoritatea Generală pentru Aprovizionare din Egipt, entitatea responsabilă pentru achizițiile strategice de grâu în numele statului egiptean.

Acum, faptul că, în mai puțin de o lună, au apărut două cazuri în care o livrare de grâu ar putea fi respinsă de autoritățile egiptene, a provocat îngrijorare în rândul traderilor potrivit cărora semințele de macul au devenit noul corn al secarei, în urma încercărilor Autorității pentru carantină din Egipt de a-și înăspri controlul asupra importurilor. Transgrain France, firma care este responsabilă pentru livrare de grâu din Franța, consideră că este ciudat faptul că Autoritatea pentru carantină din Egipt ”a descoperit brusc acest tip de semințe pentru prima dată în ultimele decenii”, adăugând că este posibil ca Autoritatea pentru carantină să facă o confuzie cu alt tip de mac existent în Franța, dar care nu este toxic.

 

Toate edițiile emisiunii Jurnal Rural: http://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural

 
Ascultă Jurnal Rural din 11 septembrie 2017