”Vântul a revenit în pânzele Europei”- Jean-Claude Juncker

juncker_state_of_union.jpg

Europa trebuie să fie o Uniune a egalității de șanse - Jean-Claude Juncker
Europa trebuie să fie o Uniune a egalității de șanse - Jean-Claude Juncker
Image source: 
ec.europa.eu

Șocul Brexit-ului a trecut, înfrângerile electorale ale euroscepticilor au venit una după alta, iar economia europeană s-a stabilizat, a anunțat președintele Comisiei Europene, în al treilea discurs anual privind starea Uniunii.

Un spațiu semnificativ a fost alocat chestiunilor financiare și comerciale. ”Am realizat un acord comercial cu Canada, avem acorduri politice cu Japonia și Mexic. Propun deschiderea de negocieri cu Australia și Noua Zeelandă, pe care vreau să le încheiem până la finalul anului 2020”.

De asemenea, Jean-Claude Juncker cere crearea unui Fond Monetar European și a unui Minister European de Economie și Finanțe. ”Avem nevoie de un Fond Monetar European și de un Minister European de Economie și Finanțe, pentru a promova reformele structurale în statele membre”.

Șeful Executivului european mai spune că propune un nou cadru pentru investițiile străine în Uniunea Europeană - Investments Screening. ”Dacă o firmă străină vrea să cumpere un port european, sau societăți strategice din infrastructură ori IT, nu se poate face decât în transparență”. Mai mult, spune Juncker, Comisia vrea o industrie europeană mai puternică și competitivă și a anunțat o nouă strategie în domeniu.

Trebuie să stabilim agenda viitoare a Uniunii Europene, e timpul să construim o Europă mai puternică pentru 2025, a mai declarat Juncker. ”Împreună, ne-am fixat ca obiective o Uniune Europeană a energiei, a pieței capitalurilor, o Uniune Europeană a apărării”, mai spune Jean-Claude Juncker, care vine și cu o idee în acest sens. ”Propun organizarea unui summit al Uniunii Europene la o zi după Brexit, la 30 martie 2019, în orașul Sibiu, în România, pentru a discuta despre viitorul blocului comunitar”, a anunțat șeful executivului european.

Despre oportunitățile care se deschid acum Bucureștiului discutăm cu Vasile Pușcaș, negociatorul șef al României în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttp://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

Ascultă interviul acordat de Vasile Pușcaș, negociator șef al României pentru aderarea la Uniunea Europeană
509

Facebook comments