"Bomba cu ceas" din coşul de gunoi

bomba_ceas_cosul_gunoi.jpg

Foto: RFI/Cosmin Ruscior
Foto: RFI/Cosmin Ruscior
Sursa imaginii: 
Foto: RFI/Cosmin Ruscior

Românii au în coşurile de gunoi o adevărată bombă cu ceas. E vorba de faptul că materialele reciclabile în loc să fie colectate separat sunt puse la comun cu deşeurile menajere, motiv pentru care România riscă sancţiuni din partea Bruxelles-ului.

Cum poate să evite România sancţiunile europene pentru problemele din domeniul colectării selective a deşeurilor? Invitata lui Cosmin Ruscior la Planeta Verde a fost Mihaela Papazu, directoare executivă a Asociaţiei Planeta Verde, cu care a discutat şi despre proiectul înVerde al organizaţiei amintite.

Mihaela Papazu spune că "din păcate, riscurile financiare pentru ţinta impusă de 2020 sunt foarte mari. Riscăm nişte amenzi de 200 de mii de euro pe zi, din cauza faptului că este foarte greu să ajungem la această ţintă de 50% deşeuri să fie reciclate. Noi în momentul de faţă reciclăm undeva în jur de 6%-7%, reuşim să valorizăm prin reciclare şi compostare sau alte metode de tratare un 10%-13%. Suntem foarte la limită şi putem spune că e chiar imposibil de ajuns în 2020 să reciclăm 50%".

Ea precizează că "pe partea de servicii de salubrizare, o medie naţională este undeva la 80%-82%, medie naţională de servicii de salubrizare. Asta înseamnă că diferenţa de 18% din populaţie nici măcar nu are un salubrist sau colector căruia să-i dea deşeurile pe care le generează".

 
Emisiunea Planeta Verde din 9 ianuarie 2017 - colectarea selectivă a deşeurilor