Călătorii: Top destinații turistice 2017

blue_lagoon.jpg

Laguna Albastră, Islanda
Image source: 
bluelagoon.com

Astăzi, o ediție specială, de final de 2016, în care, așteptându-l pe 2017 voi face un top al celor mai în trend, sigure și speciale destinații ale anului care vine.

Așadar, turismul viitorului nostru apropiat arată puțin altfel decât cel al prezentului. Generația ”milenials” va deveni cel mai mare grup de călători, ceea ce înseamnă că vor impune trendurile în materie de consum. Se migrează spre un turism experiențial, în care ce faci în destinație e mai important decât unde stai sau în ce condiții călătorești. Airbnb, gigantul modial de închirieri pe termen scurt, a lansat deja un serviciu care pune în legătură turiștii cu localnici dornici să o facă pe ghidul pentru străini, anticipând aceste schimbări. De asemenea, excursiile tematice, axate pe anumite interese, de la mâncare la artă și de la clubbing la știință, vor cunoaște o creștere semnificativă. Suntem, așadar, într-un moment în care turistul își dorește o înțelegere mai profundă a locurilor în care ajunge, a culturilor locale, a tradițiilor îndepărtate, ceea ce nu poate fi decât bine.

Tot în 2017, vom vorbi despre consumul autohton, nu numai în turism. Într-o lume din ce în ce mai accesibilă și mai mică, ne întoarcem ochii spre locurile apropiate de noi geografic, pe care, uneori, din lăcomia de a vedea cât mai mult și cât mai departe, le cunoaștem foarte puțin.

Piața de turism s-a reconfigurat în 2016 și din pricina conflictelor de tot felul și a atacurilor teroriste, care au dus la scăderea numărului de turiști în mai multe capitale europene. Turcia, o țară cunoscută pentru turismul ei estival, de litoral, a avut un an foarte dificil, iar problemele în zonă nu sunt tocmai aproape de rezolvare.

Vom călători mai mult în 2017, noi, europenii, dar mai ales asiaticii, China și India fiind consumatori din ce în ce mai mari de servicii turistice, mai ales în Europa. Sunt curtați turiști și din țări care până acum nu erau pe harta mondială a călătorilor: Kazahstan, țările din Golf sau Azerbaidjan.

Și modalitatea de achiziție a serviciilor turistice se schimbă, cu o creștere spectaculoasă în zona de mobile și o explozie a aplicațiilor legate de călătorii.

Așadar, ne așteaptă un an al experienței, deschiderii și tehnologiei, poate mai liniștit decât precedentul.

 

Care sunt cele mai sigure destinații?

 

Islanda, Laguna Albastră

Foto: bluelagoon.com

 

O să încep cu cele mai sigure locuri din lume, care, din fericire sunt și foarte frumoase. Islanda e prima mea sugestie, cu apele ei termale și peisajele lunare. Micuța insuliță atlantică se poate lăuda cu cel mai vechi parlament al lumii și cel mai mare consum de literatură pe cap de locuitor. Nu numai că islandezii sunt cei mai mari cititori, dar și cei mai mari scriitori. 10% dintre islandezi scriu cel puțin o carte în timpul vieții lor. Și campaniile lor turistice sunt pe măsura originalității acestor oameni: Ask Gudmundur e ultima lor găselniță și e un program care vrea să înlocuiască motorul de căutare Google. Gudmundur e un fel de Gheorghe islandez care răspunde la orice întrebare despre regiunea în care el locuiește. Islanda e o destinație în care natura e vedetă, cu gheizere, cascade, peisaje dramatice. Nu ratați Laguna Albastră, un paradis al apelor termale, de o frumusețe fără egal.

Mergem acum tot în nord, înspre Finlanda și Norvegia și tot la frig, pentru că vă propun o călătorie în Laponia, până la Capul Nord, cel mai Nordic punct al Europei continentale. Pădurile lapone sunt bogate în fructe, iar renii cei blânzi sunt pretutindeni, mai ales vara, atunci când trăiesc în libertate. Cultura laponă e și ea specială. E locul populațiilor sami, oameni care au trăit ca nomazi, în sălbăticie, până pe la jumătatea secolului 20. Deși acum saami trăiesc în case și sunt sedentari, nu și-au pierdut îndemânarea de a face bijuterii din coarne de ren, nici n-au uitat cântecele tradiționale ale strămoșilor, care vorbesc despre libertate, natură, dragoste și familie într-un fel foarte sensibil și special.

Să ascultăm un asemenea cântec, o interpretare contemporană a unui cântec popular sami. Maddji este numele muzicienei, vine din Norvegia, Kautokeino, un loc din zona arctică și versurile ne povestesc despre lumina apusului:

https://www.youtube.com/watch?v=46WW3D5a_TU

 

În Kosovo cu greu poți cheltui mai mult de 5 euro pentru o masă

 

Prizren, Kosovo; Foto: Lonely Planet

Am fost în nordul Europei, revenim la temperaturi mai prietenoase. Ne îndreptăm atenția spre Balcani și spre niște locuri care nu sunt destinații turistice în sensul cel mai strict al cuvântului. Fosta Iugoslavie, cu amestecul ei de culturi și religii, cu diversitate de peisaje, pacificată după ani de conflicte sângeroase, e o regiune demnă de a fi descoperită. Nu vă trimit la clasicele plaje croate, ci, de pildă, în micuțul stat Kosovo, la Prizren, un orășel care amestecă arhitectura bizantină cu cea otomană, așezat la poalele unor munți. Vara, aici are loc unul dintre cele mai mari festivaluri de documentare din Europa, kosovarii sunt prietenoși și deschiși, iar prețurile vin din altă lume: cu greu ai putea cheltui pentru o masă la restaurant mai mult de 5 euro.

Și Bosnia și Herzegovina au ce arăta, mai ales zonele rurale din Herzegovina sunt spectaculoase. Aici puteți sta în ferme, pentru o vacanță bio 100%, puteți vedea mănăstiri medievale și puteți să vă bucurați de vinul bosniac. E o ciudățenie, da, dar e absolut de luat în calcul pe o listă de vinuri serioasă și creativă.

Himara e o bucățică de Grecie, doar că e în Albania. Nu numai peisajul, cu mare perfect albastră și nisip albicios seamănă cu Grecia, dar și tavernele din stațiunile de la marea ionică, ne amintesc de vacanțele din insulele grecești. De fapt, aici trăiește o importantă comunitate etnică de greci, cam asta e explicația.

Să mergem și într-un city-break balcanic, la vecinii sârbi, la Belgrad, oraș care are un centru vechi frumos și o poftă de distracție legendară. În continuarea acestei idei, vă invit să ascultăm Goran Bregovic, Mesecina:

https://www.youtube.com/watch?v=0ZqDFxBCvgk

 

Gastronomia vietnameză: un amestec de gustos și bizar

 

Foto: inspiring-asia.com

Asia de Sud-Est este una dintre regiunile cele mai vizitate ale lumii, cu Thailanda pe post de lider turistic. Dar fiecare țară din zonă are de arătat natură minunată și cultură incredibilă, iar sugestiile mele pentru 2017 ar fi Vietnam și Cambodgia. Vietnamul, în Hanoi, are cel mai bine păstrat centru vechi de capitală sud-est asiatică și vă îndemn să îl vedeți cât va mai rezista în această formă, cu case înguste și înalte printre care au crescut copaci uriași, cu vânzători ambulanți cu cobilițe și restaurante franțuzești care arată parizian. Dacă ajungeți în Vietnam, nu ratați tururile culinare, care amestecă gustosul cu bizarul, vietnamezii fiind cunoscuți pentru că mănâncă orice, de la carne de câine la broaște uriașe, având, probabil, cea mai lipsită de tabuuri bucătărie a lumii.

Cambodgia, țara templelor Angkor, se dezvoltă și ea spectaculos în ultimii ani, dar mai păstrează încă, în anumite regiuni, atmosfera hipiotă a vremurilor în care turiștii de-abia descopereau Asia de Sud-Est. Sianoukville e un oraș unde paharul de vin franțuzesc costă un dolar și unde grădinile-baruri nu se închid niciodată. Plajele insulelor din apropiere sunt albe, iar marea perfect translucidă, un vis pentru cei care fac snorkeling. Deci, spun și eu așa cum spun și cei de la The Dead Kennedys: Holiday in Cambodia:

https://www.youtube.com/watch?v=-KTsXHXMkJA

 

Villa Las Estrellas, populație stabilă: 80 de persoane

 

Foto: wikipedia.org

Ne întoarcem la natură și ne dorim experiențe, așa că vă propun două destinații sud-americane care îmbină asta foarte bine: Chile și Argentina. Zona Antarctică din Chile este mai greu accesibilă, numai câteva zeci de mii de turiști ajung aici în fiecare an. Niște privilegiați care pot vedea cu ochii lor colonii de pinguini, foci și morse. Această regiune, deși cu condiții extreme de climă, se laudă și cu două orașe. Unul este Villa Las Estrellas care oferă expediții cu snowmobilele sau la ski, ba chiar și tururi cu elicopterul. Populația stabilă este de 80 de persoane, dar în sezonul cald, dacă se poate numi vreodată, vreun sezon aici așa, ea crește la 150. Probabil cea mai populară clădire a orășelului este oficiul poștal de unde cei ajunși aici trimit acasă cărți poștale cu un timbru Antarctic.

Și Argentina poate fi rece și foarte rece, dar nu la Buenos Aires, un oraș cultural, cu o atmosferă cosmopolită. Sigur, când spui Buenos Aires spui tango și asta e, într-adevăr, o experiență turistică. Puteți alege o școală unde se predă acest dans, să o vizitați și să învățați. O să fiți uimiți de diversitatea elevilor. Mai ales când vine vorba de vârstă. Buenos Aires se laudă și cu lucrări de artă stradală impresionante, dar și cu librării care arată ca niște temple ale cărților. În pregătirea călătoriei în Buenos Aires, să ascultăm El dia que me quieres, Carlos Gardel:

https://www.youtube.com/watch?v=0tGsHECwLWY

 

Am călătorit în Asia, Europa, America de Sud, ajungem în Africa, mai precis în Uganda, o țară în care trăiește jumătate din populația de gorile din lume. E un teritoriu care face mari eforturi să își sporească numărul de călători, e un loc unde se poate face turism de aventură și ecoturism. Infrastructura nu e cea mai dezvoltată posibil, dar se poate zbura în Kenya și se ajunge terestru în această țară. Pe lângă pădurile care acoperă munții Ugandei, aici puteți face nenumărate sporturi de apă pe lacul Victoria, Mburo, iar Nilul o să vă arate hippopotami și crocodili.

Dacă Africa sălbatică vă sperie cumva, puteți alege o africă mai europenizată și mai liniștită. Insulele Capului Verde, pe coasta vestică, sunt o destinație de mare și soare ușor accesibilă și plină de farmec. Nu vă limitați la plajele insulei Sal, explorați Mindelo, un orășel cu clădiri coloniale, loc de naștere al Cesariei Evora sau insula Sant Antao, muntoasă, dar fertilă, unde, dacă o explorați cu piciorul, în drumeții, veți descoperi ferme unde se produce rachiu de trestie de zahăr și mici case unde gospodinele fac dulceață de papaya, o lume rurală, calmă și profundă pe care nu-ți mai vine să o părăsești.

Din această lume s-a născut și Carnaval de Sao Vicente al Cesariei Evora:

https://www.youtube.com/watch?v=JmDLZORG6Cg

Așadar Islanda, Laponia finlandeză și Norvegiană, Balcanii și Vietnam, Cambodgia din Asia de Sud-Est, Chile și Argentina, Capul Verde și Uganda sunt câteva sugestii. Aș mai adăuga Japonia, o experiență pe care v-o recomand cel puțin o data în viață, China, o țară care se schimbă la o viteză foarte mare și Portugalia, cu a ei Lisabonă dulce. Oricum, oriunde veți merge, să vă bucurați de fiecare lucru pe care îl descoperiți. Ne reauzim la anul, cu noi povești, despre cea mai frumoasă lume posibilă, cea în care trăim.

https://www.youtube.com/watch?v=U3sMjm9Eloo

Emisiunea Călătorii din 18 decembrie 2016