Anomaliile unei legi: aviz de la Poliţia Rutieră pentru un panou solar, autorizarea poate dura şi un an

anomaliile_legi_aviz_politia_rutiera_panou_solar_autorizarea_dura_an.jpg

Levente Toth şi Cosmin Ruscior, în studioul RFI
Levente Toth şi Cosmin Ruscior, în studioul RFI

Care sunt piedicile din legislaţia naţională privind energia solară? Cum sunt afectaţi micii producători de energie pe bază de panouri fotovoltaice, care sunt reglementările absurde din prezent? Invitatul lui Cosmin Ruscior la emisiunea Planeta Verde a fost Levente Toth, manager general al companiei Switch Solar. Emisiunea a fost realizată în colaborare cu publicaţia online Think Outside the Box, care a avut recent o conferinţă pe această temă, realizată împreună cu Asociaţia SNK.

"Partea de montaj, partea de instalaţie este foarte simplă, se face foarte repede. Problemele apar când trebuie să autorizăm şi să avem acces de la furnizorul de energie, ca să putem introduce în reţea sau ca să putem folosi energia produsă la noi acasă. Este foarte-foarte greu să obţii aceste avize, aceste autorizaţii ce se cer prin legislaţie, practic este imposibil în momentul de faţă, pentru a duce la final un sistem fotovoltaic cu racordare la reţea şi pentru a produce energie verde durează aproximativ un an. Ca şi comparaţie, pot să vă dau un exemplu: în Austria durează aproximativ trei săptămâni toată procedura asta, care la noi se întâmplă într-un an", spune Levente Toth.

"Pentru a obţine şi pentru a produce energie verde trebuie să obţinem autorizaţie de construire, certificat de urbanism şi absolut tot ce ţine de avize ce se cer prin certificatul de urbanism şi ce se cer prin autorizaţia de construire. Fiecare primărie interpretează în modul ei (...). Am avut câteva cazuri foarte interesante, de exemplu, la Ploieşti ni s-a cerut aviz de la Poliţia Rutieră pentru un sistem fotovoltaic montat pe acoperiş. Tot în Ploieşti, Primăria ne-a spus că trebuie să obţinem aviz de la Sănătatea Populaţiei, pentru a obţine autorizaţia de construire, tot aşa, pentru un sistem fotovoltaic montat pe acoperiş (...). Problema revine când mergem noi la Poliţia Rutieră şi încercăm să obţinem acest aviz, toată lumea zice că e imposibil, de ce veniţi la noi, că nu vă trebuie nimic, noi nu avem de-a face cu sistemul fotovoltaic pe care doriţi să-l montaţi pe acoperiş!", povesteşte Levente Toth.

Ascultaţi aici integral emisiunea Planeta Verde despre panourile solare